VJERA I DUHOVNOST

Ateisti kažu da kršćani žive u dosadnoj rutini, no upravo se tu, u ponavljanju, krije ljepota kršćanstva

Ateisti kažu da kršćani žive u dosadnoj rutini, no upravo se tu, u ponavljanju, krije ljepota kršćanstva, jer samo kršćani svakodnevno iskreno uživaju u tom umijeću ponavljanja, a da se pritom nimalo ne umaraju.

Kršćanstvo kao religiju krase brojne posebnosti, a jedna od njih svakako je i umijeće ponavljanja raznih molitava. Kad mole Gospinu krunicu, kršćani više puta ponavljaju Zdravomariju; također i za vrijeme objeda vjernici svaki dan mole istu molitvu.

Ateisti kažu da kršćani žive u dosadnoj rutini, no upravo se tu, u ponavljanju, krije ljepota kršćanstva, jer samo kršćani svakodnevno iskreno uživaju u tom umijeću ponavljanja, a da se pritom nimalo ne umaraju.

Poštovani vjerniče, nemoj se brinuti ni srditi što određene molitve neprestano ponavljaš i što katkad izgledaju kao rutina, već budi svjestan činjenice da se u tom ponavljanju, u tim opetovanim riječima, iznova duhovno razvijaš i rasteš

Govoreći o toj nesvakidašnjoj temi, švicarski pisac Pedro Lenz u jednom od intervjua kaže da ga je upravo to umijeće ponavljanja učinilo boljim kršćaninom. Naime, dok je bio dijete, majka mu je bezbroj puta prije spavanja ponavljala istu molitvu, iznova i iznova. Ponavljanje mu je pomoglo da i sȃm nauči ponizno moliti. Kako je Lenz rastao, množile su se brojne radnje i obveze, a time i razne molitve u kojima je duhovno napredovao i rastao.

Dok drugi u ponavljanju vide dosadu, Lenz je tu vidio umijeće učenja, a zahvaljujući tome izrastao je u istinskog kršćanina. Zato, poštovani vjerniče, nemoj se brinuti ni srditi što određene molitve neprestano ponavljaš i što katkad izgledaju kao rutina, već budi svjestan činjenice da se u tom ponavljanju, u tim opetovanim riječima, iznova duhovno razvijaš i rasteš. Moleći svakodnevno iste molitve, dodatno učvršćuješ svoj kršćanski i vjerski identitet.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er