VJERA I DUHOVNOST

Kako pobožnost Presvetom Srcu otvara naše srce Bogu

Papa Benedikt XVI. vjerovao je da je pobožnost Presvetom Srcu vrlo korisna i da može otvoriti vlastita srca Božjoj ljubavi koja nikada ne prestaje.

Mnogi su pape u posljednjih 100 godina imali posebnu pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, često ga potičući i pišući o tome u svojim propovijedima, govorima i poslanicama, piše Aleteia.

Papa Benedikt XVI. utkao ju je u brojne svoje spise i govore, poput pisma koje je napisao na 50. obljetnicu enciklike, Haurietis Aquas. Otvarajući nas Božjoj ljubavi Osvrnuo se na pobožnost prema Presvetom Srcu i objasnio kako ona može otvoriti vlastito srce Bogu:

Kada prakticiramo ovu pobožnost, ne samo da prepoznajemo Božju ljubav sa zahvalnošću, nego se nastavljamo otvarati toj ljubavi tako da se naši životi sve više po uzoru na nju. Bog koji je izlio svoju ljubav “u naša srca po Duhu Svetom koji nam je dan” (usp. Rim 5,5), neumorno nas poziva da prihvatimo njegovu ljubav. Glavni cilj poziva da se potpuno predamo Kristovoj spasonosnoj ljubavi i da joj se posvetimo (usp. Haurietis Aquas, br. 4) jest, prema tome, ostvariti naš odnos s Bogom. Papa Benedikt XVI. otišao je tako daleko da je rekao da pobožnost “ima nezamjenjivu važnost za našu vjeru i za naš život u ljubavi”.

Nadalje, ljubav koju doživljavamo iz Isusova Presvetog Srca može nam pomoći ljubiti bližnjega: Tko god iznutra prihvaća Boga, on ga oblikuje. Iskustvo Božje ljubavi trebaju živjeti muškarci i žene kao “poziv” na koji moraju odgovoriti. Uprti pogled u Gospodina koji je “uzeo naše slabosti i ponio naše bolesti” (Mt 8,17) pomaže nam da postanemo pažljiviji prema patnji i potrebama drugih.

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu ostaje lijepa pobožnost, ona koja pomaže oblikovati naše srce i otvoriti ga Bogu i bližnjemu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er