CRKVA

Norveški biskupi potpisali deklaraciju protiv rodne ideologije

Norveški biskupi pridružili su se skupni više od 30 kršćanskih zajednica u toj zemlji u izdavanju deklaracije za podršku „biološkoj stvarnosti“ i protiv pokreta kao što su rodna ideologija i „queer teorija“.

Ekumenska deklaracija o „rodnoj i spolnoj raznolikosti“, objavljena 15. listopada, citira i „svjedočanstvo Biblije koja je riječ Božja“ kao i „biološku stvarnost“ u kritiziranju tih pokreta.

U svojoj izjavi, 31 potpisnik – uključujući Norveško katoličko biskupsko vijeće, Norveško luteransko misionarsko društvo, Foursquare Norveška i Value Alliance – ističu da postoje „samo dva biološka spola: muški i ženski. O spolu osobe odlučuje se u trenutku začeća.“

„Ideja da postoji subjektivni spol i samoizabrani ‘rodni identitet’ koji je slobodno odabran i utemeljen na osjećajima, rezultat je ideologije i nema temelja u biologiji ili znanosti“, stoji u izjavi.

Sve više glasova protiv zaglupljujuće ideologije

Posljednjih su godina u mnogim zemljama vlasti promicale rodnu ideologiju mladim studentima. Potpisnici u svom pismu opisuju kao „izuzetno problematično… suočiti djecu i mlade u učionicama s idejom da postoje ‘dječaci, djevojčice i drugi spolovi’“.

„Taj utjecaj može dovesti do zbunjenosti, nesigurnosti i destruktivnih životnih izbora za mnogu djecu i mlade“, ističe se.

Također, u izjavi se tvrdi da „državna tijela i javne vlasti zlorabe svoj mandat i moć kada pokušavaju izvršiti pritisak na građane i organizacije da se prilagode ‘queer teoriji’ u vezi s rodom, seksualnošću i brakom“.

Uz kritike rodne ideologije, izjava također kritizira umjetnu oplodnju i surogat majčinstvo, nazivajući njihovu upotrebu „kršenjem Božje kreativne volje i prava djeteta“.

„Ljudsko je biće nastalo od jajne stanice žene i spermija muškarca“, kaže se. „Ni majka ni otac ni drugi članovi obitelji nisu nepotrebni ili suvišni u životu djeteta.“

Potpisnici navode da su „protiv nasilništva i isključivanja, manipulacije i prisile, uznemiravanja i mržnje, ostracizma i nasilja u svim oblicima“, ali poručuju da „neće činiti nikakve ustupke nauštrb biblijskih istina, čak ni ako su ove istine su u sukobu s političkim smjernicama ili trenutnim društvenim trendovima“.

„Vjerujemo kako mnogo toga što je poznato pod modernim pojmovima ‘rodna raznolikost’ i ‘seksualna raznolikost’ nije utemeljeno na medicinskom znanju i prirodnim znanostima… Ova rodna ideologija također je nespojiva s našom kršćanskom vjerom i razumijevanjem stvarnosti“, ističe se u izjavi.

„Kršćanska antropološka vizija“

U intervjuu za CNA Deutsch, trondheimski biskup Erik Varden, predsjedavajući Nordijske biskupske konferencije, rekao je da se pozadina deklaracije temelji na teologiji koja stoji iza slične deklaracije o braku iz 2016. koju je potpisalo oko 30 norveških kršćanskih skupina.

“[Važno je] pokazati da je kršćanska antropološka vizija, njena vizija onoga što je osoba, što znači biti žena ili muškarac, u skladu s empirijskim podacima“, istaknuo je biskup te dodao: „Kršćansko shvaćanje života je izrazito konkretno… Pokušaj prilagoditi stvarnost na temelju osobne percepcije riskantan je pothvat, osobito kada počinje davati nemoguća obećanja ranjivima, usamljenima i povrijeđenima.“

Potpisnici „nemaju iluzija o složenosti ljudskog života i odnosa“, ali žele „suosjećajno i kreativno popratiti složene situacije“.

Mons. Varden je primijetio da sve veći broj ljudi oštećenih rodnom ideologijom počinje govoriti o tome. Ukazao je na Kliniku za rodni identitet Tavistock u Engleskoj, koja je godinama liječila 10-godišnjaku djecu koja su imala rodnu disforiju „blokatorima puberteta“ i hormonskim tretmanima. Vlada je zatvorila kliniku 2022. nakon kritične neovisne istrage.

„Posljedice afere s klinikom Tavistock u Engleskoj dobro su poznati primjer suočavanja s tim ranama; no nipošto nije jedina… Zbor glasova koji žele da ih se čuje postaje sve glasniji i glasniji. To je dobra stvar“, ustvrdio je biskup te zaključio kako potpisnici deklaracije žele „konstruktivno pridonijeti“.

„Naša izjava nije ni ljutita ni prekomjerna… Ona, u molitvi, proizlazi iz predanosti našoj naciji i naše želje da je izgradimo“, poručio je mons. Varden.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er