VJERA I DUHOVNOST

Kako bi moj post mogao pomoći da se zaustavi rat?

Na ovaj dan molitve i posta za svjetski mir mogli bismo se zapitati: Kako bi uzdržavanje od hrane moglo pomoći zaustaviti rat koji je tisućama milja daleko? Crkva često potiče običaj posta i Papa je nekoliko puta odredio posebne dane posta, kao što su dani posta za mir u svijetu.

Međutim, kada se ova tema pojavi, mogli bismo se zapitati: “Kako je moguće da će moj post zaustaviti rat? Kakve veze ima ono što jedem ili ne jedem s mirom u svijetu?” Iako se može činiti malo vjerojatnim da bi post mogao zaustaviti daleki rat, ovdje su u igri neke duboke teološke istine. I, zapravo, znamo da je post pomogao u prošlosti, čak i nedavnoj prošlosti.

Prošli pozivi pape Franje na post

Giovanni Marcotullio je u članku za portal Aleteia napisao kako je apel pape Franje na molitvu i post iz 2013. pomogao smirivanju sirijskog rata.

Sukob u Siriji bio je blizu toga da lokalna lomača rata zapali globalni požar, najavljujući zastrašujuće post-atomske scenarije. Papa Franjo je i tada pribjegao postu i molitvi. “Ova vrsta demona,” rekao je Isus, “ne može se istjerati osim postom i molitvom.” (Matej 17:21) Iako rat u Siriji nije odmah završio te noći, sukob nije izbio u nešto mnogo strašnije.

Duhovna snaga posta

Marcotullio zatim u svom članku objašnjava zašto post može biti posebno koristan. Zašto vjeru i molitvu pratiti uz post? Postoje razni razlozi; ovdje pokušavam navesti nekoliko (bez pretenzije da pokrivam sve osnove): Post savija čovjekovu oholost, a svaki rat se rađa iz nečije oholosti: postom prepoznajemo da smo braća oholima, i da smo oholi kao naša braća ratnohuškači, pa molimo Boga da obrati sva naša srca; Post nas navodi na poniznu molitvu, tako da se ne stavljamo na pijedestal u odnosu na druge: farizej kojeg je Isus opisao u prispodobi postio je, da, tri puta tjedno, ali hvaleći se time, učinio je to ispraznim gesta; ispraznio ga je od njegovog žrtvenog značenja i — da tako kažemo — odrekao ga se. Post navodi one koji ga čine da izraze sućut prema izravnim žrtvama nasilja i rata: Nemamo nikakve zasluge ako smo “na pravoj strani” svijeta; ne samo to, možda nas upravo to što smo “na pravoj strani” čini na neki način suradnim uzrokom patnje drugih; Post prekida dinamiku potrošnje, vraća nas bitnom i pokazuje nam da možemo živjeti i bez svega onoga što nas zbog raskoši našeg svijeta navodi da smatramo “esencijalnim”: tada nam se otvaraju oči perspektiva suštinski trijeznog načina života, učenja integralne ekologije koja vraća (često pretjerano korištenu) frazu “pošteno i solidarno” na njegovu najvišu sudbinu, a to je raj. Na duhovni način, post može pomoći nama osobno, ali i globalnoj zajednici, da shvatimo nužnost mira.

Post nas stavlja u posebno raspoloženje koje vapi Bogu, moleći ga da promijeni srca i misli onih koji sudjeluju u ratu. Iznad svega se svodi na povjerenje: povjerenje da Bog može činiti čuda i da naše molitve stvarno imaju učinak u svijetu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er