VJERA I DUHOVNOST

Evo što trebamo činiti da bi se oslobodili od grijeha

Pokušaj prestanka s grješnom navikom često može biti težak. Možda intelektualno znamo da ono što radimo nije u redu, ali naše srce još uvijek može biti vezano za naviku grijeha.

Zapravo, možda nam se čak i sviđa grijeh koji činimo. Ako je to slučaj, uvijek će postojati napetost u našoj duši i bit će vrlo teško napredovati u kreposti. Sveti Franjo Saleški komentira ovaj aspekt duhovnog života u svom Uvodu u pobožni život. On objašnjava kako trebamo očistiti svoju dušu od svake vezanosti za grijeh:

Budi sigurna, kćeri moja, da ako nastojiš voditi pobožan život, ne smiješ samo napustiti grijeh; ali morate dodatno očistiti svoje srce od svih osjećaja koji se odnose na grijeh; jer, da i ne govorimo o opasnosti ponovnog pada, ove jadne naklonosti neprestano će oslabiti vaš um i začepiti ga, tako da nećete moći biti marljivi, spremni i česti u dobrim djelima, u čemu ipak leži sama bit svega prava predanost.

Zatim opisuje što se događa kada smo još uvijek vezani za svoje grešne navike:

Duše koje, unatoč tome što su napustile grijeh, ipak zadržavaju takve sklonosti i čežnje, podsjećaju nas na one osobe koje su, iako zapravo nisu bolesne, blijede i boležljive, trome u svemu što rade, jedu bez teka, spavaju bez osvježenja, smiju se bez veselje, vuku se okolo umjesto da brzo hodaju. Takve duše koje sam opisao gube svu milost svojih dobrih djela, kojih je vjerojatno malo i slaba, kroz svoju duhovnu klonulost.

Sve dok smo još vezani za svoj grijeh, nećemo moći napredovati u svom duhovnom životu. Uvijek ćemo biti vezani za svoj grijeh, neprestano nas vući natrag. Zbog toga je važno da ne volimo svoj grijeh i da pokušamo iskorijeniti svaku vezanost za njega. Za mnoge od nas to će biti teško, osobito ako je to grijeh koji smo naučili u mladosti i nastavili u odrasloj dobi. Središnji ključ za oslobađanje od naše vezanosti za grijeh je Božja milost, dopuštajući Bogu da pročisti našu dušu. Ne možemo sami i trebamo Božju pomoć kako bismo se oslobodili svojih grešnih navika, piše Aleteia.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er