CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Svećenik objašnjava: Je li katoličko učenje o čistilištu biblijsko

Pitanje: Imam prijatelja evangelista koji tvrdi da katoličko vjerovanje u čistilište nije biblijsko. Što da mu odgovorim?

Odgovor: 2. Sam 12:13-18, “David reče Natanu: ‘Sagriješio sam protiv Gospodina.’ A Natan reče Davidu: ‘Gospodin je također uklonio tvoj grijeh; nećeš umrijeti. Ipak, budući da si ovim djelom potpuno prezreo Gospodina, dijete koje ti se rodilo umrijet će.’ I udari Jahve dijete koje je Urijina žena rodila Davidu, i ono se razboljelo… Sedmoga dana dijete je umrlo. ”

Katoličko biblijsko načelo 1 – postoji kazna za grijeh čak i nakon što je netko primio oproštenje. Otk 21:27, “Ali ništa nečisto neće ući u nju…” Novi Jeruzalem – Nebo.

Katoličko biblijsko načelo 2 – ništa nečisto, ništa s mrljom grijeha neće ući u raj. Mt 5,48, “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.” To je zbog načela 2 – ništa nečisto neće ući u raj. Heb 12:22-23, “Ali ti si došao do brda Siona i do grada Boga živoga, nebeskog Jeruzalema…i do suca koji je Bog svih, i do duhova pravednih ljudi koji su postali savršeni…” duhovi pravednih ljudi, savršeni.

Katoličko biblijsko načelo 3 – postoji način, proces, kroz koji duhovi “pravednih” postaju “savršeni”. 1 Kor 3,13-15, “…svačije će se djelo očitovati; jer Dan [sudnji dan] će to otkriti, jer će se otkriti vatrom, a vatra će ispitati kakav je posao tko učinio. Ako djelo koje je bilo koji čovjek izgradio na temelju preživi, ​​dobit će nagradu. Ako nečije djelo izgori, pretrpjet će gubitak, iako će se on sam spasiti, ali samo kao kroz vatru.”

Gdje je ovo mjesto da čovjek, nakon što umre, trpi gubitke, kao kroz vatru, ali se ipak spasi. Pakao? Ne, jednom kad si u paklu, ne izlaziš van. Raj? Ne, ne trpite gubitak u Raju. Mt 12,32, “I tko rekne riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se; ali tko govori protiv Duha Svetoga, neće mu biti oprošteno ni u ovom ni u budućem vijeku.” Podrazumijeva oprost u budućem vremenu. Gdje možete otići da vam bude oprošteno u budućem vijeku? Raj? Ne treba vam oprost. Pakao? Nema oprosta.

Katoličko biblijsko načelo 4 – postoji mjesto ili stanje postojanja osim raja ili pakla. Sada, sažmimo ova četiri biblijska načela: Postoji kazna za grijeh čak i nakon što je netko primio oproštenje. Moramo biti savršeni kao što je Otac savršen, jer ništa nečisto neće ući u nebo. Postoji neki način, ili proces, pomoću kojeg duhovi pravednih postaju savršeni. Postoji mjesto osim Raja ili Pakla gdje možete pretrpjeti gubitak, ali ipak biti spašeni, ali samo kroz vatru; i gdje vam mogu biti oprošteni grijesi iz prethodnog doba. Sve to dovodi do jednog neizbježnog zaključka – katoličko učenje o čistilištu doista je biblijsko.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er