VJERA I DUHOVNOST

Svijet kao hostija – nova je knjiga fra Gorana Azinovića

Svijet kao hostija nova je knjiga fra Gorana Azinovića – hercegovačkog svećenika koji trenutno živi i djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Zürich u Švicarskoj.

Djelo je izašlo u nakladi Naših ognjišta kao 272. knjiga tog nakladnika, a sadrži 21 poučnu priču koju je mladi franjevac pisao za katolički mjesečnik Naša ognjišta u razdoblju od svibnja 2022. do travnja 2024. godine. Ljubitelji pisane riječi saznat će brojne zanimljivosti o antici, svetom Franji Asiškom, biblijskim likovima: Kalebu, Mojsiju i Jitru, a također će upoznati i svece Ivana Mariju Vianneyja, Faustinu ili Ivana Bosca, a štošta će saznati i o najvećem sinonimu zla u 20. stoljeću – Auschwitzu, posljednjem danu Isusova boravka na Zemlji, kao i o tome što povezuje malu, bijelu hostijicu i Zemlju.

Pišući recenziju, profesorica Marijana Šarac Šimović između ostalog je kazala: „Fra Goranovo razmišljanje vodi do novih priča, a ovaj put riječ je o kolumnama pisanima za časopis Naša ognjišta, koje je pisac objedinio u djelo Svijet kao hostija. Prije same ocjene iliti ga kritičkog osvrta na djelo, neizostavno je spomenuti autorov angažman na području spisateljskog stvaranja, a sve sa svrhom da pomogne svima nama, pa i sebi, da postanemo što sličniji Kristu. Fra Goran tako u djelu navodi kako ljudi uvijek iznova trebaju učiti od drugih. U potpunosti se slažem s napisanim! I ja kao recenzentica, ali i svi čitatelji, možemo puno naučiti od fra Gorana jer je on nepresušan izvor iz kojega se uvijek okrjepljuje naša duša.

Autor svoje poznavanje djêlā raznih pisaca, svetaca ili filozofa nikad duboko ne skriva samo za sebe i svoj intelekt, nego sve naučeno nesebično dijeli sa svojom čitateljskom publikom.  (…) Prema mojem mišljenju, najupečatljivija rečenica u ovoj knjizi, a vjerujem da će biti i tebi, dragi čitatelju, jest ona u kojoj naš autor kaže da ga natpis Svijet kao hostija uvijek podsjeti kakav stav treba imati prema svijetu, a taj stav se krije u činjenici da svijet uvijek treba posvećivati, a ne ga osuđivati. Samo tako će cijeli svijet postati mjesto mira, a ne ratova. Fra Goran je ostao vjeran Bogu i svojim talentima koje nije zakopao; nije odustao od čovjeka i želje da ga svojim djelima potiče na duhovni rast. Lijepo je što postojite!“ 

Nakladnik 23. fra Goranove knjige Svijet kao hostija je fra Gabrijel (Pero) Mioč, a naslovnicu je naslikala sakralna umjetnica Ivanka Demchuk pod nazivom Put u Emaus. Knjigu je lektorirao fra Frano Musić, a korekturu je odradila Ana Zubac. Za recenziju je zadužena Marijana Šarac Šimović, a djelo tiskano u širokobriješkom Suton Printu grafički je obradio Danijel Leko. Osim u tiskanom izdanju, knjiga se zahvaljujući Vjekoslavu Vučiću može pronaći i u e-izdanju na web stranici www.hrdemos.org.   

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er