VJERA I DUHOVNOST

Svetac otkriva tri navike koje nam mogu pomoći postati svetima

Postoje mnogi laički pokreti u Katoličkoj crkvi, organizacije unutar šire Božje obitelji posvećene određenim duhovnostima i evangelizacijskim misijama. Jedna takva raširena organizacija je Opus Dei, jedina osobna prelatura Crkve, koju je osnovao svetac, Josemaria Escriva!

Članovi Opusa Dei slave blagdan svog utemeljitelja, svetog Josemaria Escrive, 26. lipnja. Sveti Josemaria je vodio fascinantan život o kojem vrijedi pročitati (između ostalog, umalo je umro kao dijete, te je morao pobjeći iz Madrida tijekom Španjolskog građanskog rata). Napisao je brojne knjige u kojima iznosi svoje duhovne uvide, a njegov najtrajniji doprinos je osnivanje Opusa Dei: “Misija Opusa Dei je širiti kršćansku poruku da je svaka osoba pozvana na svetost i da se svaki pošteni rad može posvetiti.”

3 svete navike koje je sveti Josemaria poticao na pridržavanje svih katolika:

1 PRINESI SVOJ DAN BOGU

Započeti dan molitvom bila je njegova česta preporuka. Postoje mnoge molitve jutarnjeg prinosa koje možete koristiti. Evo jedne tradicionalne: O Isuse, po Bezgrješnom Srcu Marijinu, nudim ti svoje molitve, radove, radosti, patnje ovoga dana, u jedinstvu sa svetom žrtvom mise po cijelom svijetu. Žrtvujem ih za sve nakane tvoga Presvetog Srca; spasenje duša, nadoknada za grijehe, ponovno ujedinjenje svih kršćana; Prinosim ih na nakane naših biskupa i svih članova Apostolata molitve, a posebno na nakanu koju je Sveti Otac preporučio ovoga mjeseca.

2 MOLITE ANĐEO GOSPODNJI U PODNE

Sveti Josemaria je jako volio Gospu i uvijek je poticao na pobožnost prema njoj. Napisao je: Čineći to, otkrivamo značenje marijanskih molitvi, koje Crkva oduvijek koristi, kao da ih izgovaramo prvi put. Što su Zdravo Marijo i Anđeo Gospodnji ako ne hvale pune ljubavi njezina božanskog majčinstva? A kad izgovaramo svetu krunicu, što je divna pobožnost koju neću umoriti preporučivati kršćanima posvuda, našim umom i srcem prelazimo preko otajstava Marijina divljenja vrijednoga života koja su ujedno i temeljna otajstva naše vjere . (Božji prijatelji, 290) Molitva Angelusa u podne vrlo je stara katolička tradicija.

3 VEČERNJI ISPIT SAVJESTI

Ispitivanje svoje savjesti svake večeri još je jedna katolička tradicija koju je sveti Josemaria snažno poticao u svojim spisima. Tradicionalni oblik je zahvaljivanje Bogu za njegove blagoslove dana, izražavanje kajanja zbog bilo kakvog grijeha i traženje od Boga njegove pomoći da se poboljšamo i rastemo u svetosti.

Osim ove tri navike, članovi Opusa Dei potiču se na svakodnevno čitanje duhovnih knjiga i Biblije, svakodnevnu molitvu krunice, odlazak na dnevnu misu i svaki dan provode oko 15 minuta u “tihoj molitvi” (ili kontemplativnoj/meditativnoj molitvi).

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er