VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

3 čudesne relikvije povezane s Božićem

Postoje predmeti i mjesta koji pričaju priče, pomažući nam da shvatimo bit Božića. Neki od njih su prilično stari. Postoje 3 izuzetne crkve u kojima relikvije osvjetljavaju duh Božića, podsjećajući nas na njegovu trajnu prisutnost i duboki značaj.

Pravi smisao Božića nije u ukrasima i piću. Pa ipak, postoje predmeti i mjesta koji šapuću priče koje nam pomažu razumjeti o čemu je Božić. Neki od njih su prilično stari. Razasute diljem svijeta, relikvije povezane s Božićem nude opipljivu vezu s Rođenjem, vraćajući nas natrag u jaslice i zoru kršćanstva, piše Aleteia.

Postoje tri izuzetne crkve u kojima relikvije osvjetljavaju duh Božića, podsjećajući nas na njegovu trajnu prisutnost i duboki značaj.

1. Betlehemska špilja mlijeka – Cripta Lactea, smještena je unutar Betlehemske crkve rođenja. Tradicija tvrdi da je ovdje Marija dojila Isusa, a mliječni sjaj na zidovima navodno je svjedočanstvo tog svetog trenutka. Neke druge verzije kažu da je kap Marijina mlijeka pala na pod, a špilja je cijelu svoju boju promijenila u bijelu. Svake Badnje večeri posebna misa slavi vezu između majke i djeteta, podsjećajući nas na otajstvo utjelovljenja kao punopravne ljudske priče u srcu božanskog.

2. Kölnski mudraci: U veličanstvenoj katedrali u Kölnu, tradicija tvrdi da su sačuvane kosti Tri mudraca. Ovi prilično zagonetni likovi, vođeni zvijezdom, krenuli su na putovanje koje je odražavalo našu vlastitu potragu za vjerom. Njihove relikvije, smještene u zlatnom relikvijaru, privlače hodočasnike tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme Božića, kada slavimo njihovu ulogu u priči o rođenju, pozivajući nas na razmišljanje o darovima koje sami donosimo na svijet.

3. Santo Bambino: Na vrhu brda Kapitol u Rimu, crkva Santa Maria in Aracoeli čuva omiljeno blago: Santo Bambino, drveni kip Isusa iz 15. stoljeća. Iako nije relikvija, ona zauzima posebno mjesto u srcima Rimljana i kršćana općenito: sliku je izrezbario iz jednog bloka maslinovog drveta iz Getsemanskog vrta franjevac koji je u Svetoj Zemlji boravio 15. stoljeća. Ukrašen raskošnim haljinama i draguljima, Santo Bambino se nosi u svečanoj božićnoj procesiji, a njegov nježan pogled nudi nadu i blagoslov svima koji ih traže.

Ovo je samo kratak pogled na mnoge crkve diljem svijeta u kojima se nalaze božićne relikvije. Svaki je dokaz vjere, tradicije i otkupiteljske moći priče o rođenju. Dakle, dok slavimo ovo doba, prisjetimo se priča koje nam ove relikvije pričaju, obogaćujući naše razumijevanje Božića.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er