CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto se Djevica Marija može nazvati “Ljiljanom sv. Trojstva” i što je obećala onima koji je tako pozdravljaju

Među mnogim naslovima Blažene Djevice Marije, jedan koji je sveta Gertruda vidjela u viziji bio je “Ljiljan od sv. Trojstva”.

Blažena Djevica Marija se u Katoličkoj Crkvi naziva mnogim različitim imenima, a mnoga od njih se nalaze u Loretskim litanijama. Jedan naslov posebno je objašnjen svetoj Gertrudi Velikoj, koja ga je vidjela otkrivenog u viziji. Prema knjizi iz 19. stoljeća “Duh svete Gertrude”, Marija se ukazala Gertrudi u obliku ljiljana. Sljedećeg dana dok se Gertruda molila, ukazala joj se Majka Božja u prisutnosti uvijek divnog Trojstva u obliku bijelog ljiljana s tri lista, od kojih je jedan stajao uspravno, a druga dva sagnuta. Tada je potpunije razumjela ovaj naslov i upoznala njegovu simboliku.

Po tome je shvatila da nije bez razloga Blažena Majka Božja nazvana bijelim ljiljanom Trojstva, budući da je u sebi sadržavala više punine i savršenstva nego bilo koje drugo stvorenje, kreposti Presvetog Trojstva, koje je nikada nije bio ukaljan ni najmanjem mrljom grijeha. Uspravni list ljiljana predstavljao je svemoć Boga Oca, a dva lista koja su se svinula, mudrost i ljubav Sina i Duha Svetoga, kojima se Sveta Djevica tako približava.

Sveta Gertruda bi pod tim naslovom često zazivala Djevicu Mariju sljedećom molitvom.

Zdravo, Bijeli Ljiljane uvijek mirnog i slavnog Trojstva! Zdravo, ružo sjajna, slasti neba, od koje se rodio Kralj nebeski i čijim se mlijekom hranio! Hrani naše duše izljevima svojih Božanskih utjecaja.

Djevica Marija rekla je svetoj Gertrudi: “Ukazat ću se na smrtnom času onima koji me tako pozdrave u takvoj slavi da će predosjećati same radosti neba.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er