ZANIMLJIVOSTI

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost: “Sve što pišem predstavlja neku vrstu molitve”

Jedan od najvažnijih europskih suvremenih pisaca, Norvežanin Jon Fosse koji je prije deset godina prešao na katoličanstvo, ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, objavila je u četvrtak 5. listopada Švedska akademija u Stockholmu.

Svojim književnim djelom 64-godišnji Fosse dao je “glas neizrecivome”, navodi se u obrazloženju odluke o nagradi. Akademija je posebno istaknula Fosseove romane, poznate po vrlo ograničenom stilu “Fosseova minimalizma”.

Fosse je rođen 1959. u norveškom lučkom gradu Haugesundu u kvekerskoj obitelji, a 2013. je postao katolik. Prema vlastitim riječima, Fosse je vrlo pobožan.

“Sve što pišem predstavlja neku vrstu molitve”, rekao je nedavno u jednom intervjuu, dodavši kako ga je pisanje učinilo vjernikom.

Autor je rekao da ga je nesreća u kojoj je bio blizu smrti u dobi od sedam godina oblikovala kao pisca, otvorivši mu oči za duhovnu dimenziju života.

Kako donosi Reuters, Fosse je jednom prilikom opširno govorio o svom oporavku od alkoholizma i borbi za prevladavanjem društvene tjeskobe te ulozi koju je odigrala vjera u njegovom životu.

“Moguće je osloboditi se alkoholizma, ali je teško prijeći iz života kojim upravlja ovisnost u neki drugi život”, rekao je Fosse u intervjuu Norveškoj vojsci spasa 2021.

“Moje obraćenje (na katolicizam) i činjenica da sam praktičan katolik mi je pomoglo”, rekao je tada Fosse.

U knjizi “Tajna vjere” opisuje svoj prijelaz na katoličanstvo.

Neka Fosseova djela objavljena su i na hrvatskom jeziku.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er