VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Pogled na legendu: Je li sveti Franjo doista ukrotio podivljalog vuka?

U talijanskom gradu Gubbio, sjeverno od Rima, nalazi se crkva San Francisco della Pace — crkva svetog Franje od “mira”. Crkva je velika i stara, a njezina bijela kamena vanjska strana je neugledna. Kad uđete unutra, pronaći ćete natpis u kamenu iznad glavnog ulaza. Piše “posvećeno Bogu i Franji, djelitelju mira”. Uz natpis je uklesan lik vuka. Crkva je sagrađena na mjestu gdje je, prema legendi, sveti Franjo Asiški († 1226.) sklopio mirovni pakt s vukom koji je terorizirao grad Gubbio.

Sveti Franjo Asiški, čiji je blagdan 4. listopada, pamti se po mnogočemu: njegovom dobrovoljnom siromaštvu, dinamičnom propovijedanju, osnivanju svjetovnog franjevačkog reda i čudesnom primanju Kristovih rana — stigmi. Ali možda najviše – barem u popularnoj mašti – poznat je po svojoj brizi za životinje i Božje prirodno stvaranje općenito.

U svakom slučaju, priča o Franji i vuku ide otprilike ovako. Početkom 13. stoljeća, vuk je počeo vrebati krajolik oko grada. Bio je gladan. Lovio je stoku. Ubrzo ga je glad sve više približavala gradu. Počeo je napadati svakoga tko bi izašao izvan zidina Gubbija. Strahovlada svirepog vuka zahvatila je građane strahom. Na kraju je postalo toliko loše da se nitko nije usudio ni kročiti izvan gradskih zidina.

Fratar iz susjednog grada Asiza čuo je za napade. Otputovao je u Gubbio kako bi se sastao s vukom. Legenda kaže, vuk je jurnuo na fratra, golih zuba, spreman za napad. Fratar se prekrižio, a vuk je odjednom usporio i postao pitom. Položio je glavu u fratrove ruke. Fratar je nježno govorio vuku. Zvao ga je “brat Vuk”. Grdio je vuka što je terorizirao grad i što je pobio toliko ljudi. Tada je fratar ponudio nagodbu: ako vuk obeća da više nikada neće napasti nijednu osobu ili životinju, stanovnici grada Gubbio će ga nahraniti i pobrinuti se da više nikada ne bude gladan.

Vezani članci

I vuk je pristao. Fratar je, naravno, bio sv. Franjo. Legenda kaže da je vuk živio u blizini Gubbija još dvije godine. Mirno bi išao od vrata do vrata, a građani bi ga hranili, sve dok vuk nije uginuo od starosti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er