VJERA I DUHOVNOST

11 snažnih citata svetaca o Euharistiji: “Kada bi anđeli mogli biti ljubomorni na ljude, bili bi to iz jednog razloga…”

Bilo da se blagdan Tijelova slavi kroz misu ili procesiju Presvetog Sakramenta, za katolike je važno priznati snažnu, duhovnu prirodu euharistije. Evo 11 citata nekih ljubljenih svetaca o Euharistiji.

Sveti Toma Akvinski: „Euharistiji je sakrament ljubavi: ona označava ljubav, ona proizvodi ljubav. Euharistija je svrha cijelog duhovnog života.”

Sveta Eufrazija: „Govoriti o Presvetom Sakramentu znači govoriti o onome što je najsvetije. Koliko često nas, kada smo u nevolji, napuštaju oni koje tražimo pomoć; ili što je još gore, povećavaju našu nevolju gomilajući nove nevolje na nas. On je uvijek tu, čeka da nam pomogne.”

Franjo Saleški: „Kad pčela sakupi s cvijeća rosu s neba i najslađi zemaljski nektar, pretvori ga u med, pa požuri u svoju košnicu. Isto tako, svećenik, uzevši s oltara Sina Božjega (koji je kao rosa s neba i pravi sin Marijin, cvijet našeg čovječanstva), daje vam ga kao ukusnu hranu.”

Ćiril Jeruzalemski: “Budući da je sam Krist rekao: ‘Ovo je tijelo moje’, tko će se usuditi posumnjati da je to njegovo tijelo?”

Sveti Maksimilijan Kolbe: “Kada bi anđeli mogli biti ljubomorni na ljude, bili bi to iz jednog razloga: Sveta pričest.”

Sveti Ivan Vianney: “Bacam se u podnožje Tabernakula kao pas u podnožje njegovog Učitelja.”

Sveti Pio iz Pietrelcine: “Tisuću godina uživanja u ljudskoj slavi nije vrijedno ni sata provedenog u slatkom zajedništvu s Isusom u Presvetom Sakramentu.”

Sveta Angela iz Foligna: “Kad bismo na trenutak zastali da pažljivo razmotrimo što se događa u ovom sakramentu, sigurna sam da bi pomisao na Kristovu ljubav prema nama preobrazila hladnoću naših srca u vatru ljubavi i zahvalnosti.”

Sveti Franjo Asiški: „O uzvišena poniznost! O ponizna uzvišenost! Da se Gospodar cijelog svemira, Bog i Sin Božji, ovako ponizi i sakrije pod obličjem malo kruha, za naše spasenje.”

Sveti Augustin: „Ono što vidiš je kruh i kalež; to ti izvještavaju tvoje vlastite oči. Ali ono što vas vaša vjera obvezuje da prihvatite jest da je kruh tijelo Kristovo, a kalež krv Kristova. Ovo je rečeno vrlo kratko, što bi možda moglo biti dovoljno za vjeru; ipak vjera ne želi pouku.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er