HRVATSKAVIJESTI

7.listopada 1991.-raketirani Banski dvori u Zagrebu

Dana 7. listopada u 14 sati i 47 minuta u Zagrebu se oglasila uzbuna za opću opasnost. Četrnaest minuta kasnije, nad Gornjim Gradom, zrakoplov Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva bombardirao je Banske dvore, tada sjedište hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Cilj napada bio je ubiti prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana,uništiti političko vodstvo Hrvatske i slomiti moral Hrvata.

Oko 15 sati eksplozija je odjeknula Banskim dvorima.Hrvatska vlada izvjestila je da su jugoslavenski borbeni avioni napali zgradu ispalivši 6 raketa pri čemu je jedna raketa izravno pogodila palaču dok su druge pale na susjedne zgrade. U napadu je zrakoplovstvo JNA ranilo nekoliko ljudi,zgrade u okolici oštećene su ili porušene, a male ljudske žrtve posljedica je bilo na vrijeme oglašeno upozorenje za zračni napad.

U trenutku napada hrvatski predsjednik Tuđman pregovarao je s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem, u biti jugoslavenskim premijerom.

U napadima su mogli biti ubijeni Franjo Tuđman, novoizabrani hrvatski predsjednik,Stipe Mesić predsjednik predsjedništva Jugoslavije i Ante Marković, jugoslavenski premijer, jer su sva trojica u to vrijeme bila u zgradi, no svi su preživjeli. Jedan je građanin ipak ubijen, a dijelovi zgrade teško su oštećeni.

Dan prije raketiranja hrvatska je vojska primila informacije s aerodroma Željave (blizu Bihaća) o zračnoj zadaći visoke tajnosti koju je JNA pripremala za sljedeći dan, no one nisu smatrane ozbiljnima zbog nedostatka detalja.

JNA i jugoslavenski službenici poricali su bilo kakvu odgovornost ili upletenost u incident, pa su čak tvrdili da je eksploziju uzrokovala sama hrvatska vlada.

Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost, donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

www.medjugorje-news.com/wikipedija

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er