VJERA I DUHOVNOST

6 idealnih svetaca koji će vas pratiti u vašim zlatnim godinama

Dok starite, dopustite ovim svecima da vas vode kako biste ove godine učinili najispunjenijima do sada.

Starenje sa sobom donosi mudrost, mir i možda nekoliko dodatnih odlazaka liječniku. I dok je to vrijeme u životu da se opustite i uživate u obitelji i životu koji ste stvorili, to je također vrijeme koje može biti puno tjeskobe jer se možda nećete osjećati toliko neovisno ili u vrhunskoj fizičkoj kondiciji.

Srećom, postoji bezbroj svetaca koje možete pozvati da vam pomognu da najbolje iskoristite ove zlatne godine. Evo samo šest od mnogih koji imaju kombinaciju iskustva i vrlina koje vas mogu obogatiti i voditi kroz kasnije faze života, donoseći utjehu, inspiraciju i dublji osjećaj povezanosti s vašom vjerom i onima oko vas.

1 Sveta Ana je majka Djevice Marije i Isusova baka. Iako u Bibliji nema detalja o njezinu životu, ona je dio tradicije i počašćena je zbog svoje uloge u Svetoj obitelji te zbog svoje vjere i predanosti. Zašto je ona savršen vodič: Sveta Ana je simbol uloge pune ljubavi i brige koju bake i djedovi imaju u obiteljima. Njezin nas život podsjeća na važnost obitelji, vjere i prenošenja mudrosti na mlade. Ona je utješna prisutnost za one koji stare, ističući dostojanstvo i gracioznost u ulogama koje često dolaze s godinama.

2 ANTUN PADOVANSKI Portugalski katolički svećenik i fratar Franjevačkog reda bio je poznat po svom snažnom propovijedanju i stručnom poznavanju Svetog pisma. Poznat je kao svetac zaštitnik izgubljenih predmeta, siromaha i putnika. Zašto je on savršen vodič: Život svetog Antuna naglašava vrijednost mudrosti i znanja, a oboje često dolazi s godinama. Njegova predanost pomaganju drugima i pronalaženju izgubljenih stvari može poslužiti kao metafora za ponovno otkrivanje svrhe i radosti u kasnijim godinama.

3 ELIZABETA UGARSKA Sveta Elizabeta bila je princeza poznata po svom dubokom suosjećanju prema siromašnima i bolesnima. Iskoristila je svoj položaj za osnivanje bolnica i brigu za potrebite, živeći životom poniznosti i služenja unatoč svom kraljevskom statusu. Zašto je ona savršeni vodič: Predanost svete Elizabete služenju i milosrđu podsjeća nas na ispunjenje koje dolazi iz pomaganja drugima. Njezin život pokazuje da, bez obzira na godine ili status, svatko može značajno utjecati.

4 SV. MONIKA Sveta Monika bila je majka svetog Augustina Hiponskog. Ostala je zapamćena po predanoj kršćanskoj vjeri, golemoj strpljivosti i ustrajnosti u molitvi, posebice po obraćenju svojeglavog sina. Sva se njezina odanost isplatila jer se sveti Augustin ne samo okrenuo Bogu, već je postao tako impresivan filozof i teolog da je proglašen crkvenim ocem, imajući ogroman utjecaj na zapadno kršćanstvo. Zašto je ona savršen vodič: priča svete Monike je priča o trajnoj nadi i snazi ​​molitve. Njezino strpljenje i vjera kroz godine borbe i brige zbog krivoglavog puta njezina sina mogu biti posebno utješni i nadahnjujući za one koji se suočavaju s izazovima s obiteljskim ili osobnim kušnjama kako stare.

5 Sv. FRANJO SALEŠKI Sveti Franjo Saleški bio je biskup i crkveni učitelj, poznat po svojim spisima o duhovnom vodstvu i isticanju ljubavi prema Bogu. Njegov nježan pristup i praktična mudrost učinili su njegova djela trajno popularnima. Zašto je on savršeni vodič: Francuski svetac pruža mnoštvo praktičnih savjeta za pobožan život. Njegov fokus na pronalaženje Božje ljubavi u svakodnevnim radnjama i održavanje mirnog i strpljivog duha posebno je relevantan dok se čovjek nosi s promjenama i izazovima starenja.

6 Sv. RITA Ova talijanska svetica bila je udovica i redovnica augustinka, često nazivana “Sveticom nemogućeg” zbog mnogih teških okolnosti koje je prebrodila u životu, uključujući nasilni brak i smrt njezine djece. Zašto je ona savršeni vodič: Život svete Rite je dokaz ustrajnosti, opraštanja i snage molitve. Njezina sposobnost da pronađe mir i svrhu unatoč brojnim poteškoćama može potaknuti snagu i otpornost u suočavanju s kušnjama koje mogu doći sa starenjem.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er