VJERA I DUHOVNOST

5 veličanstvenih razloga zašto bi Djevica Marija trebala vladati kao Kraljica vašeg srca

“U kušnji ili teškoći, pribjegavam Majci Marija, čiji je pogled dovoljan da rasprši svaki strah.” – Sveta Terezija iz Lisieuxa

Zašto biste se trebali posvetiti Blaženoj Djevici Mariji?

Dok Crkva slavi Marijino kraljevstvo 22. kolovoza, evo nekoliko razloga zašto bi Gospa trebala vladati kao Kraljica vašeg srca:

1) Mnogi od najvećih svetaca posvetili su svoja srca Mariji.

Nebrojeni sveci posvetili su se Blaženoj Majci, ali evo samo nekoliko primjera: Sveti Ljudevit Montfortski napisao je mnoge knjige u čast Blažene Djevice Marije, uključujući “Pravu pobožnost prema Mariji”, “Tajnu krunice” i “Marijinu tajnu”. Rekao je: “Najveći sveci, oni najbogatiji milošću i krepostima bit će najmarljiviji u molitvi Presvetoj Djevici, ugledajući se na nju kao na savršen uzor za nasljedovanje i kao moćnu pomoćnicu koja im pomaže.”

Sveta Terezija iz Lisieuxa, crkvena naučiteljica, rekla je: „U kušnji ili poteškoći utječem se Majci Mariji, čiji je pogled dovoljan da rasprši svaki strah.“ Sveti Padre Pio iz Pietrelcine, franjevački svećenik, stigmatik i mistik, rekao je: „Čvrsto se privežimo uz Žalosno Srce naše Nebeske Majke i razmislimo o njegovoj bezgraničnoj žalosti koliko je dragocjena naša duša.“

2) Isus nam je dao Mariju kao Majku.

Podno križa Isus je svoju Majku predao u ruke svetoga Ivana. “Kad je Isus vidio svoju majku i učenika kojega je ljubio, rekao je svojoj majci: ‘Evo ti sina.’ Tada je rekao učeniku: ‘Evo tvoje majke.’ I od tog časa učenik uze nju u njegov dom.” (Iv 19,26-27) Sveti Ivan predstavlja cijeli ljudski rod; dakle, Marija je i naša duhovna majka.

3) Djevica Marija je “Posrednica svih milosti”.

Drugi vatikanski sabor rekao je, “U patnji s Njim dok je umirao na križu, ona je surađivala u Spasiteljevom djelu, na sasvim poseban način, poslušnošću, vjerom, nadom i gorućom ljubavlju, da obnovi nadnaravni život dušama. Kao rezultat toga, ona je naša Majka u redu milosti.” (“Lumen Gentium”, 61-62)

U svojoj enciklici “Adiutricem”, papa Lav XIII. objasnio je da je moć “stavljena u njezine ruke sve samo ne neograničena”. Papa Pio X. rekao je u svojoj enciklici “Ad Diem Illum Laetissimum” da je Marija “Djeliteljica svih darova koje nam je naš Spasitelj pribavio svojom smrću i svojom krvlju”. Također citira svetog Bernardina Sijenskog, koji kaže da je Marija “vrat naše Glave, po kojem On svome mističnom tijelu prenosi sve duhovne darove”. Kako su nevjerojatne milosti koje možemo primiti od naše Presvete i Blažene Majke!

4) Ona nas vodi k Isusu.

Kad smo odani Mariji, naša ljubav prema Isusu raste jer je njezina najveća želja dovesti nas k njemu. Sveti Ljudevit Montfortski napisao je u svojoj knjizi “Prava pobožnost prema Mariji”: „Sva naša savršenost sastoji se u tome da budemo suobličeni, ujedinjeni i posvećeni Isusu Kristu; pa je stoga najsavršenija od svih pobožnosti bez sumnje ona koja nas najsavršenije suobličuje, sjedinjuje i posvećuje s Isusom Kristom. Budući da je Marija od svih stvorenja najviše suobličena Isusu Kristu, slijedi da je od svih pobožnosti ono što najviše posvećuje i suobličuje dušu našem Gospodinu pobožnost prema Njegovoj svetoj Majci, i da što je duša više posvećena Mariji , to je više posvećeno Isusu.”

5) Ona je naš savršeni put do svetosti.

Kao što je sveti Ljudevit Montfortski rekao: “Sva naša savršenost sastoji se u tome da budemo suobličeni, ujedinjeni i posvećeni Isusu Kristu.” Marijina sposobnost da nas približi svome Sinu privlači nas većoj svetosti jer je bila potpuno bezgrešna. Papa Pavao VI. rekao je u “Lumen Gentiumu,” „No dok je Crkva u presvetoj Djevici već dosegla to savršenstvo po kojemu je bez mrlje i bore, Kristovi sljedbenici još uvijek nastoje rasti u svetosti pobjeđujući grijeh. I tako usmjeravaju svoje oči prema Mariji koja svijetli cijeloj zajednici izabranih kao uzor kreposti.”

Uz sve ovo rečeno, možemo se posvetiti Blaženoj Djevici Mariji na mnogo načina. Možemo moliti krunicu, Anđeo Gospodnji, posvetiti se Isusu po Mariji, prakticirati pobožnost Sedam žalosti ili Pobožnost pet prvih subota. Popis se nastavlja! Zašto ne odlučite započeti jednu od ovih pobožnosti danas? To će vam sigurno promijeniti život.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er