VJERA I DUHOVNOST

5 različitih naziva za Veliki tjedan i njihova simbolika

Korizmeno je vrijeme bogato i lijepo vrijeme liturgijske godine, a kako Crkva iščekuje radosti Uskrsa, posljednji tjedan korizme naziva raznim imenima kako bi istaknula bogate teme meditacije.

Dok većina ovaj tjedan naziva “Veliki tjedan”, također postoje još četiri druga imena.

1 SVETI TJEDAN Jedan od najtrajnijih naziva za ovaj tjedan je “Veliki tjedan”. Jednostavno rečeno, ovo je referenca na svetost otajstava koja se slave tijekom ovog tjedna i odražava drugu drevnu tradiciju nazivanja svakog dana u tjednu svetim, kao što su Veliki ponedjeljak, Veliki utorak, Velika srijeda i Veliki četvrtak. To je najsvetiji tjedan crkvene liturgijske godine.

2 VELIKI TJEDAN Mnogi istočni kršćani ovaj tjedan nazivaju “Veliki tjedan”, što odražava drugu drevnu tradiciju, koju je objasnio sveti Ivan Zlatousti u jednoj od svojih propovijedi. Tjedan nazivamo velikim, ne zato što ima veći broj sati – drugi tjedni, na kraju krajeva, imaju mnogo više sati – ne zato što ima više dana, jer je isti broj dana u ovom i ostalim tjednima, naravno. Pa zašto ovaj tjedan nazivamo velikim? Jer u njemu nam dolaze mnoga neizreciva dobra: u njemu se završava dugotrajni rat, uklanja se smrt, ukidaju se prokletstva, popušta đavolska tiranija, uništava se njegova pompa, pomirenje Božje i čovjek je postignut, nebo je učinjeno dostupnim, ljudska bića su dovedena nalik anđelima, one stvari koje su bile u sukobu su ujedinjene, zid je srušen, prečka je uklonjena, Bog mira je donio mir stvarima na visinama i stvari na zemlji. To je, dakle, razlog zašto ovaj tjedan nazivamo velikim, jer nas je u njemu Gospodin obasipao tolikom količinom darova.

Vezani članci

3 BOLNI TJEDAN Jedan od manje poznatih naziva za ovaj tjedan je, “Bolni tjedan”, koji nije baš popularan naziv za ovaj tjedan korizme, ali odražava intenzivnu bol koju osjeća Isus, kao i Crkva dok gleda svog spasitelja kako pati i umrijeti.

4 TJEDAN OPROSTA Još jedan zanimljiv naziv za ovaj tjedan je “Tjedan oprosta”, koji odražava nekadašnju tradiciju primanja pokornika, koji su na početku korizme bili isključeni iz Crkve. Nakon što je njihova pokora sada završena, Crkva im otvara vrata i prima ih u stado.

5 TJEDAN ZARUČNIKA Još jedno istočnokršćansko ime za ovaj tjedan je “Tjedan zaručnika”. To se prvenstveno odnosi na prva tri dana Velikog tjedna, gdje se u bizantskoj tradiciji u liturgiji izgovaraju sljedeće riječi: Gle, Zaručnik dolazi usred noći. Blagoslovljen je sluga kojeg nađe budnog. Ali onaj koga nađe zanemarenim nije Ga dostojan, Čuvaj se, dakle, o dušo moja! Ne padaj u duboki san, da ne budeš predan smrti i da ti se ne zatvore vrata Kraljevstva. Gledajte, umjesto toga, i vičite: Svet, svet, svet si, Bože. Po zagovoru Bogorodice, smiluj nam se. Vidim tvoju svadbenu odaju potpuno obasjanu svjetlom, o moj Spasitelju, a ja nemam vjenčanog ruha da uđem i uživam u tvojoj svjetlosti; ispuni haljinu moje duše svjetlom, i spasi me, Gospodine, spasi me.

Sam Isus je govorio o događajima u Velikom tjednu na ovaj način, podsjećajući kako će “doći dani kad će im se uzeti zaručnik i tada će postiti u onaj dan” (Mk 2,20).

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er