VJERA I DUHOVNOST

10 svetaca koji su bili prijatelji jedni drugima

Sveci su, iako su živjeli izvanredne živote svetosti, bili i obični ljudi koji su imali osnovnu želju za dobrim prijateljstvom. Nije im uvijek bilo lako pronaći dobre prijatelji koji dijele slične interese, pogotovo kada su ti interesi uključivali mukotrpan put uskom cestom do Neba.

Međutim, Bog je osigurao ove svete prijatelje muškarce i žene koji su mogli pozitivno utjecati jedni na druge i poticati jedni druge na putu kreposti. Ovo bi nas trebalo podsjetiti na važnost dobrih prijateljstava i kako naši vršnjaci mogu jako utjecati na nas u pozitivnom smislu, odvodeći nas u raj, ili u negativnom smjeru u suprotnom smjeru.

Evo pet takvih svetih prijateljstava koja nam pružaju ohrabrenje i uče nas vrijednosti uspostavljanja svetih odnosa s drugima.

Sveti Franjo Asiški i sv. Dominik – Uspostavili su vjerske redove u isto vrijeme i dijelili slične ideje o reformi vjerskog života.

Sveti Ignacije Lojolski i sv. Franjo Ksaverski – Zajedno su osnovali Družbu Isusovu.

Sveta Terezija Avilska i sv. Ivan od Križa – Dvoje karmelićana zajedno su radili na reformi obje grane karmelićanskog reda, osnivajući diskalizirane karmelićanke.

Sv. Pavao i sv. Barnaba – Njih su dvojica bili suputnici koji su širili Isusovo evanđelje po Sredozemlju.

Sv. Augustin i sv. Ambrozije – Biskup Ambrozije odigrao je ključnu ulogu u obraćenju svetog Augustina i reformi njegova života.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er