CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Znate li što znači riječ đavao? Papin odgovor i upozorenje

Papa Franjo pozvao nas je da se čuvamo đavolskog poslanja u našim životima, na što ukazuje i sama riječ: “Đavao” znači “razdjelnik”. Đavao uvijek želi stvoriti podjele, a to je ono što namjerava učiniti kušajući Isusa. Povijest riječi demon najvjerojatnije seže do grčkog glagola daiesthai (“podijeliti” ili “distribuirati”). Podijeliti od koga?

Papa je precizirao što đavao pokušava podijeliti: Od koga đavao želi odvojiti Isusa? Nakon što je primio krštenje od Ivana u Jordanu, Isusa je Otac nazvao “moj ljubljeni Sin” (Mt 3,17), a Duh Sveti je sišao na njega u obliku goluba (usp. r. 16). Evanđelje nam tako predstavlja tri božanske osobe povezane u ljubavi. Tada će sam Isus reći da je došao na svijet da i mi učinimo dionicima jedinstva između njega i Oca (usp. Iv 17,11). Đavao, umjesto toga, čini suprotno: On stupa na scenu da odvoji Isusa od Oca i da ga odvrati od njegove misije jedinstva za nas. On uvijek dijeli.

Sotona je jači od nas, evo što učiniti: Sveti je Otac pozvao vjernike da na Sotoninu kušnju odgovore na način na koji to čini Isus: Božjom riječju, izbjegavajući rasprave. Isus pobjeđuje iskušenja. I kako ih pobjeđuje? Izbjegavanjem razgovora s đavlom i odgovaranjem Božjom Riječi.

Ovo je važno: ne možete se raspravljati s vragom, ne možete razgovarati s vragom!

Isus ga suočava s Božjom Riječi. On citira tri izraza iz Svetog pisma koji govore o slobodi od dobara (usp. Pnz 8,3), povjerenju (usp. Pnz 6,16) i služenju Bogu (usp. Pnz 6,13), tri izraza koji su suprotstavljeni na iskušenje. Nikada ne ulazi u dijalog s đavlom, ne pregovara s njim, ali njegove insinuacije odbija blagotvornim Riječima Svetoga pisma. To je poziv i nama; ne može ga se pobijediti pregovorima s njim, on je jači od nas. Pobjeđujemo đavla suprotstavljajući mu se u vjeri božanskom Riječju. Na taj način Isus nas uči braniti jedinstvo s Bogom i među sobom od napada razdjelnika. Božanska Riječ koja je Isusov odgovor na đavolsko iskušenje.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er