VJERA I DUHOVNOST

Znate li kada najranije, odnosno najkasnije može započeti korizma?

Znate li kada najranije, odnosno najkasnije može započeti korizma? Najraniji datum za početak korizme je početkom veljače, dok je krajnji datum za početak korizme sredina ožujka. Često je teško pratiti početak korizme svake godine, jer se ona uvijek “šeće.”

Međutim, postoji poseban skup pravila koja određuju najraniji ili najnoviji datum na koji korizma može započeti. Pepelnica označava prvi dan ove pokorničkog razdoblja u rimskom obredu Katoličke crkve i uvijek pada 46 dana prije Uskrsne nedjelje. To je, kao i Uskrs, “pokretna” svetkovina kojoj se u kalendaru dodjeljuje datum tek nakon što se izračuna datum uskrsne nedjelje piše Aleteia

Kako se izračunava korizma? Izvorno korizma nije uvijek trajala 40 dana, jer je prvo počela kao samo nekoliko dana posta, a u nekim slučajevima i samo 40 sati priprave prije Uskrsa. Kasnije je Crkva usvojila tradiciju posta od 36 dana, što predstavlja “desetinu” kalendarske godine.

Prema normama koje je utvrdio Nicejski sabor (325.) i kasnije usvojene za zapadno kršćanstvo na Sinodi u Whitbyju, Uskrsna nedjelja pada svake godine na prvu nedjelju nakon prvog punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija.

Ali zašto 46? Mislio sam da je korizma spomendan Isusovih “40 dana” u pustinji. Šest korizmenih nedjelja ne smatra se dijelom službenog “kozmenog posta” (svaka je nedjelja poseban spomen na Kristovo uskrsnuće), pa ako od 46 oduzmete šest, dobivate punih 40 dana korizme.

Koji je najraniji datum kada korizma može početi? Najraniji datum za početak korizme je 4. veljače, a Uskrs pada 22. ožujka. Koji je posljednji datum kada korizma može početi? Zadnji datum kada korizma može početi je 10. ožujka, a Uskrs se slavi 25. travnja.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er