VJERA I DUHOVNOST

FRA ZVONKO BENKOVIĆ Značenje četiriju svijeća na adventskom vijencu

FRA ZVONKO BENKOVIĆ Značenje četiriju svijeća na adventskom vijencu Nekoliko je različitih tumačenja značenja koja se kriju iza četiriju adventskih svijeća, a o njima je pisao fra Zvonko Benković. Njegovu objavu u cijelosti prenosi hkm.hr.

Adventski vijenac, uglavnom, čine dva temeljna simbola – krug i svjetlo. Krug označava savršenost i cjelinu, a svjetlo je simbol novoga života i radosti koju iščekujemo.

Prema germanskoj tradiciji, koja je u naše krajeve stigla 1980-ih godina, u vijenac se umeću četiri svijeće. Prema kazivanjima one označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak; drugi govore da su one oznake četiriju godišnji doba, treći spominju da ih se može povezati s četiri evanđelista: Mateja, Marka, Luku i Ivana; dok je najučestalije tumačenje kako one predstavljaju brojanice i svaka od njih označava jedan tjedan došašća.

Prema kršćanskoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeća – znak pokore i obraćenja i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.

Prvu svijeću nazivaju još i prorokovom jer se u prvom tjednu došašća čitaju ulomci iz evanđelja koji navješćuju dolazak Mesije. Drugu svijeću nazivaju betlehemskom, jer su Josip i Marija na putu prema Betlehemu kako bi obavili popis po naredbi cezara Augusta.

Vezani članci

Treću nazivaju pastirskom, kako bi nas podsjetila da svi trebamo bdjeti i budno čekati dolazak obećanoga Mesije. Četvrta se naziva svijećom anđela glasnika koji donose radosnu vijest o Isusovu rođenju i pozivaju vjernike da se spreme na put kako bih krenuli u pohode malenom Isusu.

Neka toplina betlehemske svijeće obasja vaš dom, ugrije srca svih onih koji u njemu žive i udijeli vam sveti mir kako biste jedni druge nosili u molitvi i zahvalnosti kroz ovo milosno vrijeme.

svijeća na adventskom vijencu

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er