Uncategorized

Zašto su svetog Jakova nazivali “sinom groma”?

Sveti Jakov i njegov brat Ivan bili su Isusovi apostoli i imali su osebujno ime u evanđeljima koje može ukazivati ​​na njihovu jedinstvenu osobnost. Evanđelja su općenito blaga u opisima 12 apostola. Većina apostola ne pojavljuje se često, a kada se i pojave, obično je to samo imenom.

Jedan zanimljiv opis koji je dan u Evanđelju po Marku je kada se Isus pojavljuje da koristi nadimak za braću, svetog Jakova i Ivana. Evanđelje po Marku pripovijeda o pozivu 12 apostola i dodaje pojedinost da je Isus braću nazvao “sinovima groma”: I popeo se u brda i pozvao k sebi one koje je želio; i dođoše k njemu. I postavi dvanaestoricu da budu s njim i da ih šalje da propovijedaju i da imaju vlast izgoniti zloduhe: Šimuna, kojega prozva Petar; Jakov, sin Zeb’edejev, i Ivan, brat Jakovljev, kojima je dao ime Bo-aner’ges, to jest sinovi groma; Andrija, i Filip, i Bartolomej, i Matej, i Toma, i Jakov, sin Alfejev, i Tadej, i Šimun Kananejac, i Juda Iškariotski, koji ga izdade. Marko 3,13-19

Jedno od mogućih objašnjenja daje Katolička enciklopedija, tvrdeći da su Jakov i Ivan imali vatrenu narav i bili su vrlo revni u svojoj želji da evangeliziraju: Nekoliko događaja razasutih kroz sinoptike sugerira da su Jakov i Ivan imali taj poseban karakter naznačen imenom “Boanerges”, sinovi groma, koje im je dao Gospodin (Marko 3:17); bili su gorljivi i nagli u svom evanđeoskom žaru i oštre ćudi, piše Aleteia.

Dva brata pokazala su svoj vatreni temperament protiv “nekog čovjeka koji izgoni đavle” u ime Krista; Ivan je, odgovarajući, rekao: “Mi [vjerojatno se misli na Jakova] smo mu zabranili, jer ne ide s nama” (Luka 9:49). Kad su Samarićani odbili primiti Krista, Jakov i Ivan su rekli: “Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo vatri da siđe s neba i spali ih?” (Luka 9:54; usp. 9:49).

Biblijska enciklopedija također spominje da je “Jeronim mislio da se to odnosi na njihovu vatrenu rječitost; drugi su to shvatili kao da se odnosi na njihovu vatrenu narav.

Moguće je da su nekoć bili zeloti ili revolucionari. Možda epitet odražava drevnu mitologiju o Dioskuri (Nebeski blizanci), Zeusovi sinovi ili Gromovi.” Znanstvenici nastavljaju raspravljati o točnom značenju izraza i o tome na što je Isus mislio kada je Jakova i Ivana nazvao “sinovima groma”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er