VJERA I DUHOVNOST

Zašto je Rođenje Blažene Djevice Marije važan blagdan

Sveci su vjerovali da je Rođenje Djevice Marije bitan blagdan koji se slavi svake godine, jer je njezino rođenje najavljivalo dolazak Isusa Krista na svijet.

Crkva slavi 8. rujna (kada ne pada na nedjelju) Rođenje Blažene Djevice Marije. To je dan velike radosti za Crkvu, jer se slavi izlazak Majke Božje iz majčine utrobe u vanjski svijet.

Na mnoge načine ovaj se blagdan smatra početkom. Za mnoge istočne kršćane to je vrlo jasno jer je to prvi veliki blagdan bizantske liturgijske godine, piše Aleteia.

Početak spasenja

Dom Prosper Guéranger ilustrira ovu ideju raznim citatima nekoliko svetaca u svojoj Liturgijskoj godini: Andrija s Krete ovaj dan naziva svečanošću ulaska, svetkovinom početka, čiji je kraj sjedinjenje Riječi s našim tijelom; djevičanska gozba puna radosti i pouzdanja za sve.

Sveti Ivan Damaščan nudi slično razmišljanje:

“Dođi ovamo”, viče sveti Ivan Damaščanski, “dođi rase i svaki jezik, svako doba i svako dostojanstvo, radosno slavimo rođendan radosti svijeta.”

Sveti Petar Damjan ide još dalje, nazivajući ga “početkom spasenja”: “To je početak spasenja, početak svakoga blagdana”, kaže sveti Petar Damjan, “jer evo rođena je Majka Zaručnika. S razlogom se danas raduje cijeli svijet i Crkva izvan sebe poziva svoje zborove da pjevaju svatovske pjesme.”

Sveci su u ovoj svetkovini vidjeli veliko polazište, nagovijestivši što će se dogoditi kada Marija izgovori “Da” i u svojoj utrobi začne Spasitelja svijeta.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er