VJERA I DUHOVNOST

Zašto blagdan svete Male Terezije nije 30. rujna?

Sveta Mala Terezija umrla je 30. rujna 1897., ali je Katolička crkva za njezin blagdan odabrala 1. listopada. Zašto?

U većini slučajeva, kada je svetac priznat u Katoličkoj crkvi, njihov se blagdan pripisuje danu smrti. Taj bi dan tehnički bio godišnjica njihova ulaska u nebo.

Drugim riječima, to bi bio njihov “nebeski rođendan”. No, to se može zakomplicirati, jer je Crkva tijekom stoljeća kanonizirala tisuće svetaca i nemoguće je svakom svecu u liturgijskom kalendaru pripisati točan datum smrti. Kad bi se spomendan svete Male Terezije slavilo na datum njezine smrti, njezin bi blagdan bio 30. rujna.

Rimski martirologij iz 2004. spominje je na današnji dan: U Lisieuxu u Francuskoj, obljetnica smrti svete Terezije od Djeteta Isusa, čiji se spomendan slavi sutra. Primarni problem sa slavljenjem svete Terezije 30. rujna je taj što je to ujedno i blagdan svetog Jeronima na univerzalnom kalendaru Katoličke crkve. Da bi se sveta Terezija mogla slaviti 30. rujna, Crkva bi morala potisnuti svetkovinu svetog Jeronima, što bi bilo teško jer je on priznat kao crkveni naučitelj.

Sljedeći najbliži dan bio je 1. listopada, ali to u početku nije bilo moguće jer je to bio blagdan svetog Remigija, koji je “apostol Franaka”. Bio je to veliki praznik u Francuskoj u to vrijeme, jer je on glavni zaštitnik Francuske. 2. listopada uzeo je blagdan Anđela čuvara, pa se tako u početku njezin blagdan slavio 3. listopada, što nema veze s njezinim životom, ali je bio najbliži “otvoreni” dan u sveopćem crkvenom kalendaru. Do 1969. sveta Terezija je postala jedna od najpopularnijih svetica modernog doba, a kada je liturgijski kalendar preuređen, sveti Remigije (koji nije bio toliko poznat u sveopćoj Crkvi) uklonjen je iz općeg kalendara i sv. Terezija je “zauzela” njegovo mjesto 1. listopada.

Ovo je bilo najbliže što se Crkva mogla približiti 30. rujnu, stvarnom datumu njezine smrti. Neki kažu da je 1. listopada bio njezin prvi “puni” dan u Raju, iako tehnički nema “dana” na Nebu. Crkva je jednostavno željela počastiti svetu Tereziju danom koji ima najviše smisla i koji poštuje druge važne dane u kalendaru.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er