VJERA I DUHOVNOST

Zašto blagdan anđela čuvara slavimo 2. listopada?

Blagdan je ustanovljen kao dopuna slavlju sv. Mihaela kojeg slavimo nekoliko dana ranije.

U sadašnjem liturgijskom kalendaru postoje dva blagdana kojima se časte anđeli. Prvi je blagdan sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, slavi se 29. rujna. Izvorno je ovaj blagdan slavio samo svetog Mihovila, a ponegdje je čak bio i sveti dan obveze. Naposljetku se pojavio zahtjev da se organizira posebna gozba u čast anđela čuvara, onih anđeoskih duhova kojima je Bog dodijelio da vode i štite svaku ljudsku dušu.

Prema Katoličkoj enciklopediji, 2. listopada odabran je jer je to bio prvi “slobodan” dan u kalendaru. Vjeruje se da je novi blagdan trebao biti svojevrsna nadopuna blagdana svetog Mihaela, budući da Crkva toga dana (29. rujna) časti spomen arkanđela, kao i spomen svetog Mihovila. Među brojnim promjenama koje je u kalendaru učinio Klement X. [u 17. stoljeću] bilo je uzdizanje svetkovine anđela čuvara na rang obveznog dvostrukog blagdana za cijelu Crkvu koji se slavi 2. listopada, jer je to prvi dan koji nije zauzet nakon blagdana svetog Mihaela.

U to vrijeme 30. rujna bila je proslava svetog Jeronima, a 1. listopada bio je spomendan svetog Remigija, zaštitnika Francuske. 2. listopada nije imao posebnog slavlja, pa je postao blagdan svetih anđela čuvara.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er