VJERA I DUHOVNOST

Vol, orao, lav, anđeo: Zašto i kako su evanđelisti povezani s tim stvorenjima?

Vol, orao, lav, anđeo: Zašto i kako su evanđelisti povezani s tim stvorenjima?

Jedan od najčešćih motiva kršćanske umjetnosti je gotovo sveprisutni tetramorf. Od grčkih riječi tetra (“četiri”) i morphé (“forma” ili “oblik”) riječ se općenito odnosi na bilo koji prikaz skupa od četiri elementa.

Ali u kršćanskoj umjetnosti, tetramorf se odnosi gotovo isključivo na najčešći način prikazivanja četvorice evanđelista, od kojih je svaki praćen ili predstavljen likom, od kojih su tri životinje, a samo jedan (onaj koji ili prati ili predstavlja Mateja ) ljudski ili, češće nego ne, krilati anđeoski lik.

Takve slike, za razliku od nekih drugih tradicionalnih zoomorfnih motiva kršćanske umjetnosti, imaju biblijske temelje. Oni odgovaraju viziji takozvanih “četiri živa bića” piše Aleteia

Prorok Ezekiel opisuje četiri bića: “Što se tiče izgleda njihovih lica: četiri su imala lice ljudskog bića, lice lava na desna strana, lice vola s lijeve strane, a lice orlovo” (Ezekiel 1:10). Ovaj tetramorf je nosio Gospodnje prijestolje ili kočiju. Možemo se samo pitati odakle Ezekielu tako složene slike. Svi znamo da je kombinacija različitih bića i simbola bila prilično uobičajena u starom Egiptu, kao i u staroj Mezopotamiji.

Sjetimo se egipatskih sfingi, krilatih babilonskih bikova i grčkih harpija. Zanimljivo je da je sam Ezekiel bio jedan od židovskih proroka koji su živjeli tijekom progonstva u Babilonu oko 6. stoljeća prije Krista, tako da su na njegovu viziju mogli utjecati (tvrde biblijski znanstvenici) drevni motivi asirske umjetnosti, u kojoj su te kombinacije doista bile prilično uobičajen.

Otkrivenje Ivanovo odjekuje viziju Ezekiela u svom četvrtom poglavlju: “I prva zvijer bijaše kao lav, druga zvijer kao tele, treća zvijer bijaše lice čovječje , a četvrta zvijer bila je slična orlu.” Sada, zašto su ova stvorenja dodijeljena određenom evanđelistu? Zašto je, na primjer, orao uparen s Ivanom?

Postoje snažni i uvjerljivi razlozi, povezani s posebnostima evanđelja svakog autora, prema svetom Jeronimu. Matej je povezan s krilatim čovjekom ili anđelom, jer je njegovo Evanđelje usredotočeno na Kristovu ljudskost, potvrđuje sveti Jeronim. Matejevo evanđelje uključuje priču o Isusovom rodoslovlju.

Lav je povezan sa svetim Markom jer njegovo Evanđelje naglašava Kristovo veličanstvo i njegovo kraljevsko dostojanstvo, baš kao što se lav tradicionalno smatra kraljem životinja. Markovo evanđelje počinje proročkim glasom Ivana Krstitelja, koji viče u pustinji poput lavlje rike.

Luka dobiva vola, jer se njegovo Evanđelje usredotočuje na žrtveni karakter Kristove smrti, a vol je uvijek bio žrtvena životinja, kako za židovstvo tako i za rimsko poganstvo.

Ivan se, konačno, povezuje s orlom iz dva razloga: prvo, jer njegovo Evanđelje opisuje Utjelovljenje božanskog Logosa, a orao je simbol onoga što dolazi odozgo. Drugi, jer poput orla, Ivan je u svom Otkrivenju vidio dalje od onoga što je neposredno prisutno.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er