HERCEGOVINAOSTALOVIJESTI

VLADA DONIJELA ODLUKU O SUBVENCIONIRANJU KAMATA NA KREDITNE PLASMANE GOSPODARSTVU

Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i potpore ekonomiji na području HNŽ, kojim će se subvencionirati više od deset tisuća plaća, održati poticajna politika u strateškim gospodarskim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr.) čime se otvara prostor za ukupni oporavak i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, predviđeno je i otvaranje bankovne kreditne linije putem koje bi Vlada subvencionirala kamate gospodarstvenicima. 

Na tom tragu, Vlada je, na sjednici održanoj protekloga tjedna, donijela Odluku o subvencioniranju kamata na kreditne plasmane gospodarstvu putem aranžmana s Razvojnom bankom FBiH. U Odluci je naglašeno kako će se subvencionirati kamate krajnjim korisnicima kreditnih sredstava za kredite koje odobri Razvojna banka, isključivo za kreditne plasmane na području HNŽ, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa COVID-19.

Također, Vlada HNŽ zaključit će Protokol o suradnji s Razvojnom bankom,  a za vođenje pregovora i potpisivanje Protokola ovlašten je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade.

Inače, na ranije održanom sastanku u zgradi Vlade, predstavnici Razvojne banke su istaknuli kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva Županija s kojom će biti sklopljen Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19. Naglašeno je i to kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

www.medjugorje-news.com/vladahnž

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er