CRKVASVIJET

Vjerske vođe Svete Zemlje: Nije bilo toliko drugačije u Betlehemu prije 2000 godina, i naš Spasitelj je rođen u takvom svijetu

Kršćanski vođe Svete zemlje uputili su božićne čestitke u vrijeme velike nevolje u zemlji rođenja našega Spasitelja.

“Tijekom posljednja dva i pol mjeseca, nasilje ratovanja dovelo je do nezamislive patnje za doslovno milijune u našoj voljenoj Svetoj zemlji”, stoji u izjavi patrijarha i poglavara crkava u Jeruzalemu. “Njegovi stalni užasi donijeli su bijedu i neutješnu tugu nebrojenim obiteljima diljem naše regije, izazivajući suosjećajne krikove tjeskobe sa svih strana svijeta. Za one uhvaćene usred tako strašnih okolnosti, nada se čini dalekom i nedostižnom. Ipak, u takvom je svijetu rođen i sam naš Gospodin kako bi nam dao nadu.”

Grupu čine jeruzalemski latinski patrijarh, jeruzalemski grčki pravoslavni patrijarhat, franjevački kustos Svete zemlje i drugi. Kad se Krist rodio u Betlehemu, situacija nije bila puno drugačija od one kakva je 2023. godine, rekli su. “Blažena Djevica Marija i sveti Josip teško su našli mjesto za rođenje svoga sina. Bilo je ubijanja djece. Došlo je do vojne okupacije. A tu je i Sveta obitelj koja je postala raseljena kao izbjeglice. Izvana nije bilo razloga za slavlje osim rođenja Gospodina Isusa.”

“U Kristovom utjelovljenju, Svemogući nam je došao kao Emanuel, ‘Bog s nama’ (Matej 1:23), kako bi nas spasio, otkupio i preobrazio”, rekli su duhovni vođe. “Ovo je bilo da se ispune riječi proroka Izaije: ‘Jahve me pomaza . . . donijeti radosnu vijest potlačenima, poviti one slomljena srca, proglasiti slobodu zarobljenima i puštanje zatvorenicima; proglasiti godinu milosti Jahvine’ (Izaija 61:1-2a; Luka 4:18-19).

“Ovo je božanska poruka nade i mira koju Kristovo Rođenje nadahnjuje u nama, čak i usred patnje”, nastavili su. “Jer sam Krist se rodio i živio usred velike patnje. Doista, trpio je za nas, sve do smrti na križu, kako bi svjetlo nade zasjalo u svijetu, pobjeđujući tamu (Ivan 1,5).“ U tom duhu patrijarsi i poglavari crkava u Jeruzalemu osuđuju sve nasilne akcije i pozivaju na njihov kraj, rekli su.

„I mi pozivamo ljude ove zemlje i širom svijeta da traže Božje milosti kako bismo naučili hodati jedni s drugima na stazama pravde, milosrđa i mira. Na kraju, pozivamo vjernike i sve one dobre volje da neumorno rade za pomoć unesrećenima i za postizanje pravednog i trajnog mira u ovoj zemlji koja je jednako sveta trima monoteističkim vjerama.”

Na te načine, nada u Božić ponovno će se roditi, počevši od Betlehema — “ostvarujući tako utješne riječi Zaharije, da će ‘zora s visine svanuti nad nama da obasja onima koji sjede u tami i sjeni smrt, koja vodi naše noge na put mira’ (Lk 1,78-79).”

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er