CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Treba li prignuti glavu pred imenom Marijinim – evo što kaže Crkva

Katolička crkva predlaže priginjanje glave tijekom liturgijskih obreda na ime Marijino kao znak štovanja i časti.

Tijekom liturgijskog slavlja Crkva predlaže razne tjelesne geste koje su ispunjene duhovnim značenjem. Jedna od očitijih gesta je klečanje, koje je rezervirano samo za Presveti Sakrament. Još jedna uobičajena gesta je naginjanje glave.

Opće upute Rimskog misala objašnjavaju duhovni razlog ove geste: Naklon označava poštovanje i čast koja se ukazuje samim osobama ili znakovima koji ih predstavljaju.

Postoje dvije vrste naklona: naklon glave i naklon tijela [poznat i kao duboki naklon]. Na ime Marijino može se učiniti jednostavan naklon glave. Naklon glave čini se kada se zajedno imenuju tri Božanske osobe i imenima Isusa, Blažene Djevice Marije i sveca u čiju čast se slavi misa.

Ova gesta ne čini Djevicu Mariju ravnopravnom Bogu, već je mala gesta “poštovanja i časti”.

Dom Prosper Guéranger piše ovaj kratki redak kako bi pokazao razliku u svojoj liturgijskoj godini: Na ime Isusovo svako se koljeno savija; na ime Marijino svaka se glava klanja. Valja istaknuti da klanjanje imenu Marijinu nije zapovijed, niti se od katolika traži. Međutim, za one koji žele fizički iskazati čast Mariji, primjereno je pognuti glavu kad se spomene njezino ime.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er