PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Tko su omiljeni sveci pape Franje?

Tko su sveti sveci koje je papa Franjo naveo kao izvore nadahnuća i primjere?

Dijelimo s vama neke od njih. “Sveci nisu superljudi, niti su rođeni savršeni. Oni su poput nas, kao i svatko od nas”, rekao je papa Franjo tijekom molitve Anđeo Gospodnji 1. studenoga 2013., nekoliko mjeseci nakon svog izbora. Tijekom svog pontifikata papa Franjo kanonizirao je stotine svetaca i često naglašavao kako je svaka krštena osoba osobno pozvana biti sveta. Čak je 2018. objavio apostolsku pobudnicu na tu temu Gaudete et exsultate.

No, od kojih se svetih osoba papa Franjo nadahnjuje ili im se obraća u trenucima nevolje? Portal Aleteia prolazi kroz neke od Papinih najomiljenijih i spominjanih svetaca.

1 Sv. Josip Papa Franjo uvijek je posebno hvalio Isusova hranitelja, svetoga Josipa. Toliko je posvećen ovom svecu da je čak slavio misu kojom je započeo svoju petrovsku službu, nakon što je izabran tjedan dana ranije, 19. ožujka, na blagdan svetog Josipa. “Mislim da mi je sveti Josip na neki način želio poručiti da će mi i dalje pomagati, biti uz mene i da ću o njemu moći i dalje razmišljati kao o prijatelju kojemu se mogu obratiti, kojem mogu vjerovati, kojega bih mogao zamoliti da posreduje i moli za mene”, rekao je Papa o ovoj misi u intervjuu za Vatican News 2022. godine. Papa Franjo je u prosincu 2020. objavio i apostolsko pismo “Patris Corde” (“Srcem oca”), proglašavajući svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve i određujući sljedeću 2021. godinu kao godinu posvećenu tome svetac.

“Uvijek sam gajio posebnu pobožnost prema svetom Josipu jer vjerujem da njegova osoba predstavlja ono što bi kršćanska vjera trebala biti za svakoga od nas, na lijep i jednostavan način”, rekao je Papa u intervjuu 2022. “Josip je normalan čovjek i njegova se svetost sastoji upravo u tome da sebe učini svecem kroz lijepe i ružne stvari koje je morao doživjeti i s kojima se suočiti.”

2 Sv. Franjo Asiški Papa Franjo iznenadio je katolike diljem svijeta kada je odabrao ime “poverello” iz Asiza da predstavlja svoje papinstvo. Argentinski papa je u više navrata ispričao kako ga je na odabir ovog imena potaknuo brazilski kardinal Claudio Hummes, koji mu je čestitajući na izboru rekao da ne zaboravi siromašne. Zapravo, tijekom svog pontifikata, papa Franjo je davao prednost onima koji su u nepovoljnom položaju i na marginama društva. Također je šest puta posjetio Asiz i odatle potpisao važne dokumente, poput svoje enciklike “Fratelli Tutti” iz 2020. koju je također objavio na blagdan ovog talijanskog sveca. Njegova enciklika o brizi za stvoreno iz 2015., “Laudato Si”, također crpi inspiraciju iz svetog Franje, a naslov je inspiriran pjesmom hvale, Pjesmom sunca, koju je svetac napisao.

„Sv. Franjo je čovjek mira, čovjek siromaštva, čovjek koji ljubi i slavi stvorenje; ali koji je korijen svega ovoga, koji je izvor? Isuse Kriste. Zaljubljen je u Isusa Krista i, da bi ga slijedio, ne boji se napraviti budalu od sebe, već ide naprijed. Izvor cjelokupnog njegova iskustva je vjera”, rekao je papa Franjo 2022.

3 Sv. Terezija iz Lisieuxa Papu Franju je 2022. za knjigu intervjuirala skupina beskućnika, a pitali su ga tko mu je najdraži svetac. Njegov odgovor: Sveta Terezija iz Lisieuxa! To nije bilo iznenađenje, budući da je Papa tijekom svog pontifikata često spominjao mladu francusku sveticu i crkvenu naučiteljicu, koja je preminula u dobi od 24 godine. Čak je i njezine roditelje, Louisa i Zélie Martin, proglasio svetima u listopadu 2015. Godine 2023., na 150. obljetnicu rođenja svete Terezije i 50. obljetnicu njezine beatifikacije, objavio je apostolsko pismo posvećeno njoj pod naslovom “C’est la confiance” ( što znači “to je povjerenje”). Ondje je objasnio kako nas ovaj mladi svetac može poučiti kako ići ravno na ono “bitno i prijeko potrebno” Evanđelja i vjere.

Naslov dolazi iz citata svete Terezije koji kaže: “C’est la confiance et rien que la confiance qui doit nous conduire à l’Amour.” (Povjerenje i ništa osim povjerenja mora nas dovesti do Ljubavi.) “Imam naviku, kad ne znam kako stvari stoje, zamoliti svetu Tereziju od Djeteta Isusa da mi, ako riješi neki problem, bilo što, pošalje ružu”, rekao je Papa novinarima tijekom papinsko putovanje 2015.

4 Sv. Monika Dana 27. kolovoza 2024., na blagdan svete Monike, papa Franjo napustio je Vatikan kako bi se molio na njezinom grobu u crkvi svetog Augustina u Rimu. To je već činio 2018. i 2020. te je često izražavao svoju naklonost i divljenje ovoj svetoj ženi, majci velikog sveca. Prema Vatican Newsu, pobožnost pape Franje prema ovoj svetici dolazi od njegove vlastite majke, koja je bila dio Udruge kršćanskih majki, nadahnute svetom Monikom. “Koliko je suza isplakala ta sveta žena [sv. Monica] prolio za obraćenje svoga sina, [sv. Augustina]! I danas koliko majki prolije suza da im se djeca vrate Kristu! Ne gubite nadu u Božju milost!,” rekao je papa Franjo 2013. “Nemirna žena, ova žena koja je na kraju svog života rekla ove lijepe riječi: ‘cumulatius hoc mihi Deus praestitit!’ [moj Bog je uvelike premašio moja očekivanja]. Bog je izdašno nagradio njenu suznu molbu! A Augustin je bio Monikin nasljednik, od nje je primio sjeme nemira. To je, dakle, nemir ljubavi: neprestano traženje dobra drugoga, ljubljenoga, bez prestanka i s intenzitetom koji vodi čak do suza.”

5 Sv. Ignacije Loyolski Kao isusovac, logično je da će papa Franjo biti posebno vezan za utemeljitelja i svete ljude iz njegove iste redovničke obitelji. Sv. Ignacija Lojolskog često je spominjao kao miljenika i citira ga u mnogim govorima i tekstovima. Papa Franjo je također posebno istaknuo koliko su mu korisne duhovne vježbe. “Dva praktična savjeta koja daje sveti Ignacije i ispričavam se zbog ‘kućne’ reklame. Kaže nam da ‘nije veliko znanje ono što ispunjava i zadovoljava dušu, nego sposobnost da se iznutra osjećaju i okuse Božje stvari’ (Duhovne vježbe, 2)”, rekao je Papa 2016. “Sv. Ignacije dodaje da kad god se susretnemo i okusimo nešto što želimo, trebamo moliti u miru, ‘bez tjeskobe da idem naprijed sve dok sam ja zadovoljan’.”

6 Sv. Charles De Foucauld Papa Franjo je 15. svibnja 2022. proglasio svetim francuskog svećenika i bivšeg vojnika Charlesa de Foucaulda, koji je živio u Sahari u Alžiru. Nekoliko dana kasnije ispričao je da mu je ovaj svetac osobno puno pomogao te da ga smatra “prorokom našeg vremena, koji je znao rasvijetliti bitnost i univerzalnost vjere”. “Također bih želio zahvaliti sv. Charlesu de Foucauldu jer mi je njegova duhovnost učinila toliko dobroga dok sam studirao teologiju, vrijeme sazrijevanja, ali i krize”, rekao je. „Charles pušta Isusa da djeluje tiho, uvjeren da ‘euharistijski život’ evangelizira. On doista vjeruje da je Krist prvi evangelizator”, rekao je Papa tijekom opće audijencije 2023. godine gdje je svoju katehezu usredotočio na ovog sveca. “A vjerujemo li mi, pitam se, u snagu euharistije? Nalazi li naše izlaženje drugima, naše služenje svoj početak i svoje ispunjenje tamo, u klanjanju?”

7 Sv. Ivan Bosco U predgovoru knjige o svetom Ivanu Boscu, objavljenoj 2019., papa Franjo objasnio je da je pohađao šesti razred salezijanske škole u Argentini i pohvalio karizmu ove zajednice. On je tijekom svog pontifikata zapravo isticao svetog Ivana Bosca kao primjer koji treba nasljedovati kako bi pomogao djeci i mladima sazrijevati i rasti u vjeri. „Toliko se toga može reći o don Boscu! Ali danas bih želio istaknuti samo tri razlikovne značajke: povjerenje u božansku Providnost; svećenički poziv mladima, osobito najsiromašnijima; odano i marljivo služenje Crkvi, osobito osobi Petrova nasljednika”, rekao je Papa 2015. kada je posjetio Torino povodom 200. obljetnice svečeva rođenja.

Ovo su samo neki od svetih muškaraca i žena koje je papa Franjo često citirao, ali ima ih još puno, poput Pavla VI., Ivana XXIII., Mame Antule i drugih. Također, nikako se ne smije zaboraviti spomenuti veliku pobožnost argentinskog pape prema Mariji, Isusovoj Majci (što bi mogao biti još jedan članak za sebe)!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er