VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Tko je pravi čovjek iza Djeda Mraza?

Tko je pravi čovjek iza Djeda Mraza? Znate li priču o “pravom” čovjeku?

Sveti Nikola bio je biskup iz četvrtog stoljeća čiji su život i naslijeđe nadahnuli lik Djeda Mraza kakvog danas poznajemo. Međutim, iako se doista ne zna mnogo o svetom Nikoli, legenda u nastavku prenosi se kroz stoljeća, povezujući ga s običajem “Djeda Mraza” u sekularnom svijetu.

Prema Katoličkoj novinskoj agenciji, “Jedna od najpopularnijih legendi o Nikoli je da je svetac, za kojeg se priča da je potjecao iz imućne obitelji, potajno pomogao siromahu s tri kćeri. „Otac nije mogao djevojkama osigurati odgovarajući miraz za udaju, a bez muževa koji bi ih uzdržavali, mogle bi biti prisiljene okrenuti se prostituciji. “Nakon što je saznao za situaciju, Nikola je potajno ubacio vrećicu sa zlatnicima kroz prozor obitelji dok su spavali. Kasnije je ostavio drugu vrećicu s novčićima, a isto tako, drugu vrećicu za treću kćer, u tom trenutku, kaže legenda , otac, koji je čekao cijelu noć, “uhvatio” je Nikolu na djelu u darivanju, no on ga je natjerao da obeća da će čuvati tajnu.

Priča je vjerojatno objašnjenje zašto moderni božićni lik Djeda Mraza donosi svoje darove djeci pod okriljem noći.” Rečeno je da je sveti Nikola nastavio ovu tradiciju tajnog darivanja svake godine na Badnjak, a tek nakon njegove smrti njegova je tajna otkrivena. Priče o njegovoj velikodušnosti, uparene s blizinom njegovog blagdana 6. prosinca i datuma Isusova rođenja, pridonijele su da postupno postane inspiracija za današnji lik Djeda Mraza.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er