VJERA I DUHOVNOST

Tko je bio sv. Valentin – Svetac kojemu se pripisuju brojna ozdravljenja, a kad je razotkrio demona dogodilo mu se ovo…

Cijeli svijet slavi njegov blagdan, a malo tko zna tko je zapravo bio sv. Valentin Danas slavimo svetog Valentina, rimskog biskupa i mučenika iz 3. stoljeća, koji se slavi kao zaštitnik zaljubljenih. Iako o njemu povijesnih podataka, omiljeni svetac u Božjem narodu a Valentinovo koje je spomen na njega slavi se u čitavom svijetu.

Sveti Valentin bio je liječnik, svećenik i vjerojatno biskup u Rimu, glasovit po svojoj mudrosti i uzornom životu. Uživao je velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Bio je mistik potpuno predan Božjem zanosu.

Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Posebno se isticao pohađanjem mučenika u zatvoru i vjenčavanjem kršćanskih parova u tajnosti zbog čega je i proglašen zaštitnikom zaljubljenih. Zbog njegove popularnosti Car Klaudije II. Gotski htio ga je osobno upoznati.

Svetac je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za mučeničku smrt.

Na pitanje jednog suca pred carom, što misli o rimskim bogovima, odgovorio je da su oni demoni. Na to je cijela skupština skočila na noge i zatražila njegovu smrt. Car se prestrašio pobune i sveca predao gradskom prefektu. U zatvoru je svetac obratio tamničara jer je vratio vid njegovoj kćeri.

Prefekt je Valentina dao išibati i kamenovati, a zatim naredio da mu odrube glavu. Glavu su mu odrubili 269. na Flaminijskoj cesti, sjeverno od Rima. Na njegovom grobu papa Julije I. sagradio je u IV. stoljeću baziliku. Od V. stoljeća slavi se njegov se blagdan (Valentinovo).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er