CRKVA

Talijanski svećenik ekskomuniciran jer je papu Franju nazvao ‘uzurpatorom’ i “slobodnim zidarom”

Lokalni biskup ekskomunicirao je talijanskog svećenika jer je u homiliji rekao da papa Franjo “nije papa” i nazvao ga “uzurpatorom”.

Biskupija Livorno u Toskani izdala je 1. siječnja dekret obavještavajući katolike da je otac Ramon Guidetti “javno počinio raskolnički čin” tijekom mise i ipso facto izazvao “latae sententiae ekskomunikaciju” ili automatsku ekskomunikaciju. Biskup Simone Giusti obavijestio je svoju biskupiju da katolici ne smiju prisustvovati nijednoj misi koju nudi ekskomunicirani svećenik jer bi u suprotnom također bili “vrlo ozbiljno kažnjeni ekskomunikacijom”. Biskup je citirao Kanon 751, koji definira raskol kao “odbijanje podložnosti Vrhovnom Papi ili zajedništva s članovima Crkve koji su njemu podložni”.

Video postavljen na YouTube prikazuje Guidettija kako papu Franju naziva “uzurpatorom” i “slobodnim zidarom” u svojoj propovijedi održanoj 31. prosinca 2023. povodom prve godišnjice smrti Benedikta XVI. Svećenik je u propovijedi nadalje zanijekao da je papa Franjo bio papa posljednje desetljeće, piše CNA

Guidetti, 48, služio je od 2017. kao župnik crkve San Ranieri, koja se nalazi izvan obalnog grada Livorna, oko 250 milja sjeverno od Rima. Prema lokalnim novinama u Livornu, biskup se sastao s Guidettijem prije Božića kako bi razgovarali o njegovom neslaganju i nastavio sa službenom dekretom o ekskomunikaciji nakon svećenikova javnog čina raskola 31. prosinca.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er