CRKVASVIJET

Svjetsko vijeće Crkava zabrinuto zbog najave zabrane Ukrajinske pravoslavne Crkve

Svjetsko vijeće Crkava kritiziralo je zakon kojim je Ukrajina omogućila zabranu Ukrajinske pravoslavne Crkve bliske Moskvi, izvijestila je u ponedjeljak 26. kolovoza KNA, prenosi IKA.

U pismu što su ga potpisali glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkava Jerry Pillay i predsjednik središnjeg odbora Ekumenskog vijeća Crkava u Austriji Heinrich Bedford-Strohm, Vijeće poručuje kako je „najdublje uznemireno mogućnošću neopravdanog kolektivnog kažnjavanja cijele vjerske skupine i povredom načela slobode vjeroispovijesti i religije u okviru novog zakona“.

Ekumensko vijeće Crkava pozvalo je ukrajinsku vladu da u poduzimanju „mjera, koje mogu povrijediti temeljno pravo na slobodu vjeroispovijesti i religije i potkopati socijalnu koheziju, u ovom vremenu nacionalnog izvanrednog stanja daju prednost oprezu“. Vijeće je uzelo k znanju postupak u šest koraka koji prethodi zabrani. Upozorava da se tijekom istrage mora slijediti pravičan i nepristran pristup.

Svjetsko vijeće Crkava istodobno naglašava da ukrajinske vlasti imaju pravo i odgovornost braniti teritorijalni integritet zemlje i štititi svoje građane, posebice glede ilegalne invazije i oružane agresije Rusije.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upravo se na to poziva. On je u subotu naglasio da se tim zakonom oslobađa ukrajinsko pravoslavlje od „moskovskih vragova“. U Ukrajini su od 2022. osuđeni desetci svećenika Ukrajinske pravoslavne Crkve zbog špijunaže za rusku obavještajnu službu i opravdavanja ruske agresije na Ukrajinu.
Poglavar Grkokatoličke Vrkve u Ukrajini veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk podržao je zakon. Prema njegovim riječima, Rusija je Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, povezanu s Moskvom, upotrijebila kao sredstvo militarizacije.
Papa Franjo je u nedjelju nakon molitve Angelusa u Vatikanu izjavio kako strahuje za slobodu vjeroispovijesti u Ukrajini. Molitva nije zločin, rekao je, naglasivši kako se svakome čovjeku koji želi moliti treba dopustiti da moli i to u crkvi koju smatra svojom. „Molim vas, ni jedna kršćanska Crkva ne bi trebala biti zabranjena, izravno ni neizravno“, poručio je Papa, dodavši: „neka se Crkve ne dira“.

Ruski pravoslavni moskovski patrijarh Kiril I. pozvao je u subotu poglavare pravoslavnih Crkava na prosvjed zbog ukrajinskog zakona. Kiril, blizak ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, uputio je odgovarajuća pisma Papi i predstavnicima drugih vjeroispovijesti. Zakon su osudili i poglavar Armenske apostolske Crkve katholikos Karekin II. i grčki pravoslavni patrijarh antiohijski Johannes X. Yazigi.
Ukrajinski parlament je 20. kolovoza dao zeleno svjetlo za zabranu ogranaka Ukrajinske pravoslavne Crkve koji su povezani s Moskvom. Ukrajinske vlasti tvrde da Ukrajinska pravoslavna Crkva i njezin poglavar, kijevski mitropolit Onufrije nisu prekinuli veze s Ruskom pravoslavnom Crkvom te da predstavljaju instrument utjecaja Moskve u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna Crkva odbacuje te optužbe podsjećajući da se u svibnju 2022. odcijepila od Moskovskog patrijarhata.
Novi ukrajinski zakon predviđa mogućnost zabrane dijelova i struktura Ukrajinske pravoslavne Crkve ako su povezani s Rusijom i šire ideologiju „Ruskog svijeta“. Ukrajinska pravoslavna Crkva kao cjelina ne može biti zabranjena u jednom jedinom sudskom postupku, jer nema pravnu osobnost.

ktabkbih

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er