VJERA I DUHOVNOST

Sveti Toma nas uči važnoj duhovnoj lekciji

Sveti Toma apostol dobro je poznat po svojoj poznatoj rečenici u Evanđelju po Ivanu: “Ako na njegovim rukama ne vidim trag od čavala i ne stavim svoj prst u biljeg od čavala, i ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati” (Ivan 20,24-25).

Ovaj jedini stih dao mu je naslov “Nevjerni Toma” i oslikao ga kao apostola male vjere. Međutim, ranije u evanđeljima sveti Toma otkriva svoju gorljivost da slijedi Isusa, čak do smrti: Toma, zvan Blizanac, reče svojim suučenicima: “Hajdemo i mi da umremo s njim.” Ivan 11:16

Nasljedovanje Isusa

Papa Benedikt XVI. istaknuo je izvanrednu vjeru svetog Tome u općoj audijenciji koju je održao 2006.:

Tom prilikom reče Toma svojim suučenicima: “Hajdemo i mi da umremo s njim” (Iv 11,16). Njegova odlučnost da slijedi svog Učitelja doista je uzorna i nudi nam vrijednu lekciju: ona otkriva njegovu potpunu spremnost da stane uz Isusa, do točke poistovjećivanja vlastite sudbine s Isusovom i želje da s njim podijeli najvišu kušnju smrti. Benedikt XVI. nastavlja svoje razmišljanje povezujući ga s vlastitim životom i kako smo pozvani slijediti Isusa, kamo god on ide: Najvažnije je nikada se ne udaljiti od Isusa. Štoviše, kada Evanđelja koriste glagol “slijediti”, to znači da kamo on ide, mora ići i njegov učenik. Stoga je kršćanski život definiran kao život s Isusom Kristom, život koji treba provesti zajedno s njim. Sveti Toma nas podsjeća da naš cilj u kršćanskom životu treba biti uvijek slijediti Isusa, kako u životu tako iu smrti.

Papa Benedikt XVI. ponavlja ovu točku citirajući jednu od poslanica sv. Pavla u Novom zavjetu:

Nešto slično piše i sveti Pavao kada uvjerava korintske kršćane: “Vi ste u našim srcima, da zajedno umremo i zajedno živimo” (II Kor 7,3). Ono što se događa između apostola i njegovih kršćana mora se očito ponajprije odnositi na odnos između kršćana i samoga Isusa: umrijeti zajedno, živjeti zajedno, biti u njegovu srcu kao što je on u našem. Trebamo zapamtiti da ako želimo slijediti Isusa, trebamo ga slijediti posvuda, oponašajući spremnost svetog Tome da umre s Isusom.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er