VJERA I DUHOVNOST

Sveta Gemma: Lijepa i moćna mističarka koja se borila protiv đavla

Ona je jedna od najvažnijih mističarki 19. stoljeća, ali malo ljudi zna da se kroz život morala boriti protiv đavla. Nevjerojatna su i mnoga duhovna iskustva koja je doživjela ova mlada svetica zanosna lica, omiljena i od mladih i od starih.

U nastavku donosimo priču kako o tome kako se svetica u svom kratkom životu (na nebo je otišla sa samo 25 godina) morala suočiti protiv Sotone. Kada razmišljamo o borbama protiv đavla, najviše mislimo na najnovije bliske svece, kao što je, na primjer, Padre Pio iz Pietrelcine. Mnogo je opasnosti koje je sveti fratar morao pretrpjeti od đavla tijekom svog života. Ali Gospodin je uvijek bio uz njega i pratio ga ne ostavljajući ga samog. Ali Padre Pio nije bio jedini koji se borio protiv đavla. Tijekom 19. stoljeća postojao je još jedan svetac, koji je patio od zamki Sotone i borio se protiv njega. Ona je sveta Gemma Galgani. Kao što rekosmo, u svom kratkom, ali vrlo intenzivnom životu, sveta Gemma je primila ogromne darove od Gospodina, kao što su stigme, mistične vizije, ali se također morala (kao i Padre Pio) boriti protiv đavla.

Svetica je rekla svećeniku: “U posljednja dva dana Isus mi je nakon svete pričesti rekao: ‘Kćeri moja, đavao će uskoro voditi veliki rat protiv tebe. Evo riječi koje uvijek iznova čujem u srcu. Molim vas molite za mene.” Prava snaga svete Gemme je molitva! Mističarka je molitvu vidjela kao svoje najmoćnije oružje protiv zla, no, kako je sama rekla, Sotona nije tako lako odustajao. Kao odgovor na njezine snažne i intenzivne molitve, đavao joj je zadao jake glavobolje toliko da nije mogla spavati. Njezin umor otežavao je molitvu, no unatoč svemu sveta je Gemma ustrajala i nastavila moliti jer je znala da je Isus nikada neće napustiti u ovoj teškoj kušnji.

“Đavao mi je prišao poput diva i govorio mi: ‘Za tebe više nema nade u spasenje. U mojim si rukama!’. Odgovorila sam da je Bog milostiv i da se zato ničega ne bojim. Tada mi je u bijesu snažno udario glavu i rekao: ‘Prokleta bila!’ Onda je nestao” – zabilježila je u jednom od svojih zapisa.

Ali, kao što smo rekli, Sotona nije odustao od Gemme. Toliko da ga je, kada se vratila u svoju sobu, tamo zatekla: “[…] Opet me je počeo tući i htio je da slušam dok mi je nagovarao zlo. U određenom sam trenutku sinula ideja da zazovem Vječnog Oca i kroz dragocjenu Isusovu krv, oslobodila sam se toga!” – napisala je svetica.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er