VJERA I DUHOVNOST

POSJEDUJEŠ LI IH Šest je osobina koje trebaš imati za suradnju sa svetim anđelima

POSJEDUJEŠ LI IH Šest je osobina koje trebaš imati za suradnju sa svetim anđelima Mnogi sveci i mistici isticali su važnost naše svjesnosti o prisutnosti anđela čuvara u našem životu.

Mnogi su s anđelom čuvarom imali istinski dubok odnos prijateljstva, poput oca Pija, ili sestre Faustine Kowalske, svete Brigite, svete Terezije Avilske, svetog Franje Saleškog i drugih.

Postojanje anđela za crkvu je naime, vjerska istina i Biblijska istina.

‘Budite jako pobožni vašem dobrom anđelu čuvaru. Postanite vrlo bliski s anđelima, često obraćajući pažnju na njihovu prisutnost. Naši dobri anđeli nam daju jakost i snagu da se vježbamo u krepostima. Naši anđeli čuvari su određeni da prinose naše molitve pred prijestolje uzvišenosti, dobrote i milosrđa našega Gospodina.

Naši anđeli čuvari prikazuju naše molitve pred Bogom da bi nas u svojoj dobroti uslišao. Držite za ruku vašeg anđela čuvara da bi vas doveo u Nebo’’, napisao je sveti Franjo Saleški.

‘Djelo svetih anđela’, međunarodni je pak pokret unutar Katoličke crkve vjeran Učiteljstvu Crkve i djeluje sposebnim blagoslovom pape. On promiče pobožnosti prema svetim anđelima i zavjetne veze s njima kroz posvetu koju je odobrila Crkva, kako bi nas sveti anđeli učinkovitije vodili Bogu.

Djelo je pod općim vodstvom Reda redovnih kanonika Svetog Križa, pod kojim je podignuta i Bratovština svetih anđela čuvara. Međutim sve je počelo od privatnih mističnih objava majke Gabriele te su njeni spisi prošli kanonske provjere unutar Crkve.

Pokret navodi da je za suranju sa svetim anđelima važno njegovati ovih šest osobina koje su temelj odnosa s Bogom i svetim anđelima.

Tišina

Marija je prije svega šutjela, uvijek iznutra počivala u Bogu i samo je tražila da bude ispunjena njime. Bila je žena s malo riječi, ali njezine su riječi bile pune značenja i pomoći.

Ako smo ispunjeni bukom svakodnevnog života – radija, televizije, interneta, video igrica – nikada nećemo biti otvoreni za Boga ili anđele. Ako uživamo ogovarati ili se prazniti kroz mnogo pričanja, nikada nećemo imati sposobnost ostati u nutrini prisjetiti se Boga.

Slušanje

Kroz šutnju i prisjećanje, Marija je u svakom trenutku bila spremna i slušala Božju riječ. Da bismo bili otvoreni za anđela i poziv milosti, moramo ga također slušati, čekajući da nam se Bog u svakom trenutku obrati. “Budite oprezni! Budite oprezni! Jer ne znate kad će doći vrijeme” (Mk 13,33).

Poslušnost

Milost se ostvaruje samo kroz našu suradnju. Svojom poslušnošću anđelovoj riječi Marija je postala posrednicom milosti utjelovljenja za cijelo čovječanstvo.

Ako smo zaokupljeni sobom, samosažaljevalni i neraspoloženi, nećemo biti otvoreni da poslušamo Božju riječ. Da bi milost urodila plodom, također trebamo naučiti prihvatiti poziv milosti na žrtvu, na nesebičnost i služenje kroz poslušnost nadahnuću anđela.

Siromaštvo

Marijina šutnja i stalna usmjerenost prema Bogu bili su ukorijenjeni u njezinom siromaštvu duha, njezinoj praznini sebe. Bila je “među siromašnima i poniznim koji se s pouzdanjem nadaju i primaju spasenje od njega” (Lumen Gentium, 55). I mi moramo nastojati biti odvojeni od svog posjeda, našeg rada, vlastitih mišljenja ili želja kako bismo bili slobodni za Boga i poziv anđela.

Čistoća

Marija je u svom Bezgrešnom začeću bila čista i prozirna za Boga, bez nereda, unutarnjih smetnji ili nemira. I mi moramo naučiti postati čisti, istiniti i jednostavni, bez skrivenih motiva ili želja, puni discipline u tijelu i duši. Na taj ćemo način postati spokojni i spremni za poziv anđela.

Vjernost

Marija je bila vjerna križu i stoga je postala “Majka u redu milosti” (Lumen Gentium, 61) za sve Kristove članove. Da bi milost u nama urodila plodom, moramo ostati vjerni i čvrsti u životnim olujama sa snažnom vjerom i živom nadom. Na taj način anđeo nam može posredovati najdragocjenije milosti, one koje nam dolaze kroz patnju.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er