CRKVA

Sarajevska župa Sv. Ignacija Lojolskog proslavila svoj patron

Sarajevska župa Sv. Ignacija Lojolskog, jedina u BiH povjerena ocima isusovcima, proslavila je 31. srpnja svoj patron. Središnje misno slavlje u popodnevnim satima predvodio je mons. Marinko Miličević.

U župnoj crkvi koja je posvećena 6. srpnja 2019., a nalazi se tik do stadiona NK Željezničara u naselju Grbavica, okupilo se 80-ak vjernika među kojima nekolicina redovnica različitih družba. Misu je, uz mons. Marinka, svećenika Gospićko-senjske biskupije rodom iz Gornje Tramošnice u Bos Posavini, suslavilo 13 svećenika.

Nazočne je na početku pozdravio i dobrodošlicu izrazio superior isusovačke zajednice u Sarajevu p. Mato Anić, urednik Radija Marije BiH.

Mons. Miličević je u propovijedi govorio o Sv. Ignaciju Lojolskom te o radosti koja svoj izvor ima u vjeri u Isusa Krista. Ocrtavajući lik utemeljitelja Družbe Isusove, ukazao je na njegovu “lutalačku” mladost i put obraćenja koji je doveo do nutarnjega iskustva djelovanja Duha Svetoga na temelju čega su nastale poznate Ignacijanske duhovne vježbe. 

Uz ostalo, naglasak je stavio na potrebu zdravoga humora kojim je obilovao život Sv. Ignacija te citirao apostolsku pobudnicu pape Franje o pozivu na svetost u današnjem vremenu Gaudete et exsultate na koji bi način čovjek postmodernoga doba mogao svjedočiti autentičnu vjeru u Isusa Krista.   

Na kraju je potaknuo vjerničko mnoštvo na zahvalu Bogu i radosno prepoznavanje darova kojima ih svakodnevno obasiplje. 

Nakon mise, na kojoj je pjevao župni zbor pod ravnanjem mo. Darija Vučića, druženje je nastavljeno uz okrjepu u atriju župnoga kompleksa.

Vrijedi spomenuti da se ova vjernička zajednica za proslavu svoga patrona pripravljala trodnevnicom kada su svete mise predslavili: p. Mato Anić, župnik župe u Borovici vlč. Anto Stjepanović te mons. Miličević.

Inače, župu u sarajevskom naselju Grbavica utemeljio je 1979. vrhbosanski nadbiskup Marko Jozinović. Prije posljednjega rata imala je više od 900 župljana, a danas ih je oko 400.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er