PAPA FRANJOZANIMLJIVOSTI

Samo 7 žena na svijetu može nositi bijelo za službeni susret s Papom – evo koje

Samo 7 žena na svijetu može nositi bijelo za službeni susret s Papom Ovo je tradicionalni protokol “privilège du blanc”.

Prvi posjet predsjednika Donalda Trumpa papi Franji zaokupio je pozornost svijeta iz različitih razloga, kako zbog razlika u gledištu na osjetljiva pitanja, tako i zbog toga što su i Melania i Ivanka nosile crnu haljinu i veo za susret sa Svetim Ocem.

Sveta Stolica ne nameće obvezna pravila odijevanja, ali predlaže protokol za državne posjete i audijencije s Papom, kako za muškarce tako i za žene. U slučaju potonjeg, protokol zahtijeva dugu crnu haljinu visoko uz vrat, dugim rukavima i crnim velom. Iz povijesnih razloga, međutim, neke katoličke kraljice ili supružnici kraljeva tradicionalno su bile izuzete od korištenja crne boje. To je takozvana “privilège du blanc” (privilegija bijelog), posebna povlastica dodijeljena prema papinim kriterijima, piše Aleteia

Trenutačno postoji samo sedam kraljica, princeza ili supruga kraljeva (ili kraljeva emeritusa) kojima je dodijeljena “privilegija bijelog”: kraljica supruga Leticia od Španjolske, kraljica emeritus Sofia od Španjolske, kraljica Matilde od Belgije, kraljica Paola od Belgije, velika vojvotkinja Maria Teresa od Luksemburga, princeza Charlene od Monaka i princeza Marina od Napulja, kao članica kuće Savoja.

Vezani članci

To je tradicija kojom se želi naglasiti važnost Pape, ali same Pape ne zahtijevaju poštivanje protokola. Posljednjih godina Papa je primio nekoliko šefova vlada ili država, a da nisu bili odjeveni u crno.

To je bio slučaj, primjerice, s bivšim irskim predsjednicama Mary Robinson i Mary McAleese, kao i Raissom Gorbachev iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

U svim tim slučajevima posjetitelji su se susreli s papom Ivanom Pavlom II. U nekoliko navrata, čak su i kraljice i princeze koje imaju “privilegiju bijelog” radije ne koristile ovaj prerogativ, odlučivši se obući u crno iz poštovanja prema Svetom Ocu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er