CRKVAVIJESTI

Relikvija sv. Franje okupila vjernike u Hercegovini

U povodu proslave 800. obljetnice otkako je sveti Franjo Asiški primio stigme na brdu La Verni, franjevci i tisuće vjernika u Hercegovini imali su priliku častiti relikviju povezanu s njegovim ranama.

Relikvija – platno kojim je svetac povijao svoje rane i koje je natopljeno njegovom krvlju, stiglo je iz Svetog samostana u Asizu u tri hercegovačka franjevačka samostana, piše KTA.

„Zahvalni smo Gospodinu što je nas i naše vjernike o 800. obljetnici obdario ovom velikom milošću da možemo častiti relikvije sv. Franje te iznova pronalaziti snagu da u ovom našem vremenu živimo radost evanđelja i uobličujemo se raspetome Kristu kako nas tome uči sv. Franjo“, poručila su braća Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Relikvija je 18. listopada svečano dočekana na Humcu. U ime Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca donio ju je fra Zlatko Vlahek. Tom prilikom razmatrani su tekstovi iz života asiškog sveca s naglaskom na njegovih pet rana. Brojni vjernici iz Hercegovine i obližnje Dalmacije imali su priliku dotaknuti i poljubiti relikvijar, a zbog mnoštva okupljenih, obred čašćenja potrajao je do kasno u noć.

Sljedećeg dana relikvije su stigle u širokobriješki samostan, gdje je misu predslavio fra Jozo Grbeš, ministar Hercegovačke franjevačke provincije. U procesiji su sudjelovali i članovi Franjevačke mladeži, noseći svijeće u čast svecu kojega su izabrali za vođu na svom mladenačkom putu. Nakon svete mise, vjernici su pristupili obredu čašćenja relikvija.

Na kraju, 20. listopada, štovatelji sv. Franje imali su priliku častiti njegovu relikviju u mostarskom samostanu. Relikvijar je bio izložen tijekom prijepodnevnih misa, a vjernici su ga nakon slavlja mogli osobno dodirnuti. Središnje misno slavlje predslavio je provincijal Grbeš, a drugu je misu predslavio o. Vlahek.

Podsjetimo, relikvija čiji su dolazak u Hrvatsku odobrili franjevci konventualci može se smatrati moćima prvog i drugog reda – prvoga jer je na njoj svečeva krv, a drugoga jer je sačuvana na predmetu kojim se svetac služio.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er