SVIJET

Razarajući napad na crkvu u Francuskoj ponovno u fokus stavlja zabrinutost oko sigurnosti u crkvama

Povijesna crkva Bezgrešnog začeća u Saint-Omeru, u okrugu Pas-de-Calais u sjevernoj Francuskoj, opustošena je podmetnutim požarom u noći 2. rujna. Osumnjičenik, višestruki recidivist koji je u prošlosti pokušao zapaliti brojne crkve, uhićen je nekoliko sati nakon što je požar stavljen pod kontrolu.

Prema lokalnim vlastima, požar je izbio oko 4 sata ujutro, a zatim se proširio na bočne i središnje brodove, zatim na krov i zvonik koji se brzo urušio. Požar je lokaliziran u 7.15 sati zahvaljujući naporima 120 vatrogasaca.

Iako nema izvješća o ozlijeđenima, oko 60 lokalnih stanovnika koji žive u blizini zgrade evakuirano je iz predostrožnosti. Prvobitnim očevidom utvrđeno je da je 39-godišnjak navodno provalio u prostorije razbivši vitraj. Uhićen i odveden u policijski pritvor 2. rujna navečer, osumnjičenik, identificiran kao Joël Vigoureux, navodno je bio osuđivan u brojnim prilikama za slična djela uništavanja u požaru posljednjih godina. Dok su slike koje su objavili mediji pokazivale samo metalni kostur crkvenog zvonika, a točan razmjer štete tek treba utvrditi, intervencijom župnika, oca Sébastiena Roussela, spašeno je Presveto i 20-ak sakramenata. drugi vjerski artefakti, uključujući relikvijarnu bistu sv. Corneillea.

“Uz ovlaštenje i pod nadzorom vatrogasaca uspio sam ući u crkvu kada je požar bio pod kontrolom i odnijeti ono najvažnije, a to je najprije ciborij u svetohraništu, zatim nekoliko kipova i elemenata liturgijskog namještaja. “, rekao je za CNA. U drugom intervjuu, Roussel je dodao da “vitraji, posebno oni lijepi u koru, posvećeni Mariji, nisu previše oštećeni.”

Neogotičkog nadahnuća, crkva je dovršena 1859. godine, a općina ju je potpuno obnovila 2018. godine uz cijenu od 5 milijuna eura. Citiran u Le Figarou, predsjednik regije Hauts de France, Xavier Bertrand, uvjeravao je da će njegova administracija “biti uz grad Saint-Omer za obnovu, kako bi se ovo naslijeđe vratilo u život.” Francuski list također je izvijestio da je sastanak održan u utorak u gradskoj vijećnici i da su mu prisustvovali arhitekt koji je koordinirao renoviranje i dužnosnici prefekture kako bi brzo predvidjeli rekonstrukciju, za koju se ipak očekuje da će trajati nekoliko godina.

Vrijeme molitve ispred crkve održat će se u srijedu nakon čega će uslijediti misa koju će slaviti biskup Arrasa, Olivier Leborgne, u bazilici Notre-Dame-des-Miracles u Saint-Omeru. Slike plamena koji guta krov i zvonik spomenika koji se pretvorio u crkvu na otvorenom i dalje izazivaju bijes i zaprepaštenje na društvenim mrežama, ne samo zbog njihove pretjerane familijarnosti.

Posljednjih godina brojne su katoličke građevine u Francuskoj, uključujući katedralu Notre Dame u Parizu, ozbiljno oštećene požarom. Dana 11. srpnja, toranj katedrale u Rouenu također se zapalio, a vatrogasci su brzo stavili požar pod kontrolu. Dana 12. srpnja, Observatoire du Patrimoine Religieux, udruga koja radi na očuvanju i promicanju vjerske baštine Francuske, izjavila je za AFP da je 27 crkava spaljeno 2023. i 12 u prvih šest mjeseci 2024. Napadi na vjerske spomenike posljednjih godina uključuju za približno 90% od oko 1000 protukršćanskih djela koje godišnje zabilježi Ministarstvo unutarnjih poslova zemlje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er