VJERA I DUHOVNOST

Proždrljivost – Ako se brineš samo o tome da izbjegneš smrtni grijeh, kližeš na tankom ledu!

Kako proždrljivost funkcionira? Samo postaješ sve veći i veći i veći! Proždrljivost je porok koji nas navodi da jedemo i pijemo više nego što nam je potrebno i više nego što bismo trebali. Vrlo je lako upasti u taj porok ako nismo ponizni i ako nismo u stanju da ne moramo zadovoljiti svaku svoju žudnju.

Osjetilo okusa samo je jedno osjetilo koje treba mrtviti. Ako našem tijelu damo sve što ono želi, ono preuzima i guši našu dušu, lako nas vodi prema silaznom putu grijeha i degradacije. Umjesto da živimo kao djeca Božja, završimo kao životinje. Zadovoljstvo nije pogrešno. Ali uvijek umjereno.

Sjetite se što je sveti Pavao napisao Rimljanima: “Odbacimo dakle djela tame [i] obucimo se u oružje svjetlosti; ponašajmo se dolično kao danju, ne u orgijama i pijančevanju, ne u promiskuitetu i razvratu, ne u suparništvu i ljubomori” (13,12-13). Da, možete griješiti – više ili manje namjerno – ako previše jedete tijekom praznika. Ali također se možete ogriješiti o milosrđe ako ne jedete svekrvinu pitu od bundeve na Dan zahvalnosti. Radije se smirite, a zatim izrazite svoju zahvalnost za naporan rad i brigu koju su drugi uložili kako bi vam život učinili ugodnim u Božićno vrijeme, piše Simply Catholic.

Mislim da proždrljivost postaje smrtni grijeh jedino ako jedete toliko da se razbolite, ili ako s vremenom narušite svoje zdravlje, ili pijete toliko da ne možete pronaći put kući. Sveti Toma Akvinski ističe u Summa Theologica da je “pijanstvo po svojoj prirodi smrtni grijeh” (Q. 150, Članak 2), ali grijeh se priznaje za paritetnost stvari, što znači da ako ste malo pripiti, tj. nije smrtni grijeh, ali ako ne možeš ustati i izgubiš kontrolu, onda je to smrtni grijeh.

Ali ovdje obratite pozornost!

Ako se brineš samo o tome da izbjegneš smrtni grijeh, kližeš na tankom ledu! Moramo izbjegavati čak i namjerni laki grijeh, jer laki grijeh koji se lako prihvaća neizbježno vodi u smrtni grijeh. Dakle, moramo držati bitku daleko od zidova glavne tvrđave.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er