VJERA I DUHOVNOST

Pročišćavanje duše je prvi korak u duhovnom životu

Ako želimo održati svoje duhovno zdravlje u životu, moramo se odreći svojih prošlih grijeha i pročistiti se od svojih zemaljskih vezanosti.

Postoje razne stvari koje bismo mogli učiniti kako bismo imali zdrav duhovni život, ali postoji jedna stvar koju mnogi sveci predlažu da učinimo prije svega, piše Aleteia.

Prva stvar koju trebamo učiniti je odreći se svojih prošlih i sadašnjih grijeha. Moramo biti odvojeni od našeg grešnog načina života kako bismo prigrlili novi život milosti.

Sveti Franjo Saleški objašnjava ovaj prvi korak u svom Uvodu u pobožni život: Kad se kći tuđe zemlje spremala udati za Izraelca, zakon joj je zapovjedio da skine odjeću svog sužanjstva, da podreže nokte i obrije glavu; tako i duša koja ima za cilj dostojanstvo da postane Kristova zaručnica, mora odbaciti starog čovjeka i obući novog čovjeka, napuštajući grijeh: štoviše, mora odriješiti i obrijati svaku zapreku koja može spriječiti Ljubav Božju . Dodaje: “Prvi korak prema duhovnom zdravlju je da se očistimo od naših grešnih humora.” Nadalje, dok se ponekad osoba može u trenu očistiti od prijašnjeg načina života, za većinu nas to je dug put: Obično pročišćavanje, bilo tijela ili duše, postiže se samo polaganim stupnjevima, korak po korak, postupno i bolno.

Anđeli na Jakovljevim ljestvama imali su krila, ali unatoč tome nisu letjeli, već su išli u odgovarajućem redu gore-dolje po stepenicama ljestava. Duša koja se iz grijeha uzdiže u pobožni život uspoređena je sa zorom koja ne tjera tamu iznenada, već postupno. Ovo je dobra vijest za mnoge od nas, jer je teško odvojiti se od svojih grijeha. Možda želimo nevezanost, ali praktično govoreći, neprestano se vraćamo starim navikama. Trebamo biti strpljivi sami sa sobom i pustiti da nam Božje oproštenje preplavi dušu. Što smo otvoreniji Božjoj ljubavi, to ćemo se brže moći odvojiti od svog života grijeha. Ako ikada osjetimo da smo zapeli u duhovnom životu, trebali bismo razmotriti naše primarne grijehe i prvo pokušati raditi na njihovom pročišćavanju, prije nego što pokušamo preuzeti bilo kakvu dodatnu vrstu duhovne prakse.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er