VJERA I DUHOVNOST

Patnja je velika milost, kroz patnju duša postaje poput Spasitelja – u patnji se kristalizira ljubav

Sveta Faustina jednom je zapisala: „Patnja je velika milost; kroz patnju duša postaje poput Spasitelja; u patnji se kristalizira ljubav; što je veća patnja, to je ljubav čišća.”

Svi nosimo križ. Što god da je vaš, molim se da Gospa Žalosna i njezin Sin hodaju tako blizu vas da osjetite da vam je teret skinut. Čudan je paradoks vjere da često osjećamo da nas Bog najbliže prati kada prolazimo kroz najteže trenutke.

Kad sve ide dobro, taj uspjeh lako pripisujemo vlastitom izvrsnom upravljanju i naš bi odnos s Bogom mogao biti gurnut u drugi plan. Kad stvari počnu postajati teške, često se ne osjećamo ni blizu Boga, možda se pitajući zašto je dopustio ovu poteškoću. Ali u najtežim i najmračnijim trenucima, uobičajeno je osjetiti snažan osjećaj Božje prisutnosti koja nas drži i pomaže nam da nosimo ovaj teret koji je prevelik da bismo mogli sami nositi

Zašto se Bog osjeća blizu u patnji?

Budući da je Krist patio i umro na ovoj zemlji, on duboko intimno korača uz nas u ovim najtežim trenucima. Slično su se sveci i Gospa suočili s tugom i tugom: Dok nam svijet govori da bježimo od izazova i borbi, nema sveca koji nije izdržao nevolje na ovoj zemlji. Žalosna Gospa snažan je podsjetnik da su Bog i njegovi miljenici podnijeli tugu. Njihova prisutnost može donijeti utjehu kada dođu naše vlastite tuge. Sveta Faustina jednom je zapisala: „Patnja je velika milost; kroz patnju duša postaje poput Spasitelja; u patnji se kristalizira ljubav; što je veća patnja, to je ljubav čišća.”

Zasigurno je potreban poseban način gledanja na stvari da bi se patnja smatrala milošću, ali ovdje postoji nešto snažno za razmišljanje. Koje milosti mogu doći kroz tugu, osobito kada osjećamo Božju prisutnost na dublji način nego kada je život lak?

Mnogi od nas nose duboku tugu dok putuju kroz život. Možda se borite s nekom kroničnom bolešću, a svakodnevni zadaci koji su drugima jednostavni, vama se čine kao teška bitka. Možda se vi ili vaša voljena osoba borite s ovisnošću, privatnom i neviđenom borbom koja se ponekad čini teškom i beznadnom. Ili je možda netko koga volite umro, ili imate problema s neplodnošću, ili je vaše dijete upravo dobilo tešku dijagnozu. Svatko od nas ima drugačiji križ, ali ono što je sigurno je da svaki čovjek na ovoj zemlji nosi nekakav križ.

Rečeno je: “Budi ljubazan, jer svatko koga sretneš vodi tešku bitku.” Bez obzira na vaš križ, molim se da Gospa Žalosna i njezin Sin hodaju tako blizu vas da osjetite da vam je teret podignut. Nadam se da će vam njihova stalna prisutnost donijeti tračak milosti u vašim najmračnijim trenucima. Nadam se da će vam njihova ljubav pomoći da znate, jasno i duboko, da nikada niste sami.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er