PAPA FRANJO

Papa Franjo upozorio na posebnu vrstu demona: Strašni su ti demoni, koji…

Papa Franjo govori o tome kako Đavo napada Crkvu i kako se nosio s egzorcizmima, u novoj knjizi talijanskog novinara na tu temu.

Đavao “nema šanse ako postoji molitva”, kaže papa Franjo u kratkom intervjuu objavljenom u knjizi “Esorcisti contro Satana” (“Egzorcisti protiv Sotone”) talijanskog novinara Fabia Marchese Ragona, objavljenoj 11. travnja 2023. U jednom poglavlju, Papa govori o tome kako đavao napada Crkvu i vjernike i kako se on nosio s tim slučajevima kao Papa i nadbiskup.

“Ono što je sigurno jest da Đavao nastoji napasti sve bez razlike, a prije svega nastoji napasti one koji imaju više odgovornosti u Crkvi ili društvu”, objasnio je. Čak je i Isus pretrpio iskušenja od đavla, možemo se sjetiti i onih Šimuna Petra kojemu je rekao: ‘Odlazi od mene, Sotono’. Čak je i Papa, dakle, napadnut od Zloga. Papa je, naime, smatrao da bi mogao “đavlu ići na živce, jer (on) pokušava slijediti Gospodina i činiti ono što kaže Evanđelje”. “To ga nervira”, dodao je, objasnivši da je ipak siguran da je vrag “sigurno sretan” kada griješi.

“On traži neuspjeh čovjeka, ali nema šanse ako postoji molitva”, istaknuo je Papa. I doista, otkad je izabran, Franjo je uvijek molio vjernike i sve svoje sugovornike da mole za njega. Knjiga, koja je za sada dostupna samo na talijanskom jeziku, govori općenito o egzorcizmima, a citira i svjedočanstva svećenika egzorcista i opsjednutih žrtava. Kratko poglavlje posvećeno je intervjuu s papom Franjom.

Odgovarajući na pitanje novinara koji je citirao svetog Pavla VI. da Sotona također može ući u Hram Božji, Papa se složio i rekao da đavao pokušava “sijati razdor i okrenuti jedne protiv drugih” te da su “podjele i napadi uvijek” njegov rad. “Jedini spas je slijediti put koji je pokazao Krist”, objasnio je Papa. Također je upozorio protiv onih “uljudnih demona” koji zaposjedaju duše.

“Duša, ne pazeći ispitati savjest, ne obazire se, ili ih iz duhovne mlakosti pušta unutra. Strašni su ti demoni. Zato što te ubijaju. To je najgore imanje”, naglasio je Franjo. “Sve ove stvari pokriva duhovna svjetovnost. Nema bijega: Đavao ili uništava izravno ratovima i nepravdama, ili to čini pristojno, vrlo diplomatski, kako Isus pripovijeda.”

Papa Franjo tvrdi da nikada nije prakticirao egzorcizam, bilo kao papa ili prije kao nadbiskup i svećenik. Međutim, rekao je da je u nekoliko navrata ljude koji su govorili da su opsjednuti poslao dvojici “svećenika specijalista”, koji “nisu bili iscjelitelji”, već zapravo “egzorcisti”, precizirao je. Jedan je bio egzorcist biskupije La Plata, otac Carlos Alberto Mancuso, a drugi isusovački svećenik Nicolas Mihaljevic. “Obojica su mi kasnije rekli da su samo dvoje ili troje od tih ljudi stvarno bili žrtve đavolske opsjednutosti”, objasnio je papa Franjo.

Također je naglasio važnost razlikovanja ovih slučajeva opsjednutosti, u kojima je vrag “u tijelu”, od češćih slučajeva “đavolske opsjednutosti”. Rekao je da bi, ako bi egzorcizam ikad bio potreban, sada kada je papa, ponovio ovu praksu traženja “potpore dobrog egzorcista”.

Egzorcizmi u Vatikanu?

U poglavlju posvećenom Franjinu intervjuu, odbio je komentirati slučaj koji mu je iznio novinar u vezi s opsjednutom časnom sestrom 2018. koja je rekla da je đavao očito izrazio svoju mržnju prema Papi. Godine 2014. Sveta je Stolica demantirala glasine da je papa Franjo izveo egzorcizam nad jednim Meksikancem koji je imao konvulzije na Trgu svetog Petra, rekavši da se Papa jednostavno molio za njega polaganjem ruku na njega. Vatikan nema egzorciste, za razliku od Rimske biskupije.

Knjiga talijanskog novinara citira oca Vincenza Taraborellija, koji radi u župi Santa Maria in Traspontina, odmah niz cestu od bazilike svetog Petra. U knjizi se spominje i anonimni kardinal, koji posljednjih 40 godina provodi egzorcizme unutar vatikanskih zidina. Albanski kardinal Ernest Simoni i indijski kardinal Ivan Dias – koji je umro 2017. – također su prakticirali egzorcizme, prema autoru ove knjige.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er