PAPA FRANJO

Papa Franjo: Pozvani smo živjeti kao kršćani u današnjem pluralnom društvu

“Ne živimo u kršćanskom društvu, ali pozvani smo živjeti kao kršćani u današnjem pluralnom društvu. Kao kršćani i otvoreni”. Istaknuo je to papa Franjo u govoru sudionicima plenarne skupštine Dikasterija za evangelizaciju koja je bila usredotočena na buduće izglede Papinskog sveučilišta Urbaniana u Rimu. Za tu instituciju identitet i poslanje neodvojiva su stvarnost, ali bitno je znati tumačiti vrijeme u kojem živimo

Obraćajući se sudionicima izvanrednog plenarnog zasjedanja Dikasterija za evangelizaciju, papa Franjo je 30. kolovoza poručio: “Mi ne živimo u kršćanskom društvu, ali smo pozvani živjeti kao kršćani u današnjem pluralnom društvu”.

Sudionici su na zasjedanju razmotrili identitet, poslanje, očekivanja i budućnost Papinskog sveučilišta Urbaniana te se Sveti Otac dotaknuo upravo pitanja identita i poslanja. “Formacija, podučavanje, istraživanje i vitalnost Sveučilišta dio su mandata koje smo primili u naviještanju Radosne vijesti svim ljudima i njihova se provedba nikada ne može smatrati konačnom: uvijek u pokretu. Otvorene su to dimenzije koje se neprestano moraju prepuštati nadahnuću Duha Svetoga koji vodi povijest i poziva nas na tumačenje vremena u kojem živimo”.

Temeljne vrijednosti ustanove uvijek su valjani, no potrebno je to višestoljetno nasljeđe pretočiti u primjerene odgovore na pitanja koja današnja stvarnost postavlja Crkvi i svijetu, napomenuo je Papa dodajući kako smo pozvani živjeti kao kršćani u pluralnome društvu te biti otvoreni, piše Vatican News.

Nadalje se papa Franjo osvrnuo na očekivanja i budućnost, dajući konkretne napomene koje se tiču obrazovne ponude Sveučilišta, ali i “racionalizacije ljudskih i gospodarskih resursa”. “Zato je potrebna vizija koja može gledati dalje od današnjice, koja je sposobna uzeti u obzir crkvenu i društvenu situaciju, vitalnost crkvenih struktura i njihovu održivost, potrebe mjesnih Crkava, svećenička zvanja i posvećeni život, demografiju različitih regija”, naglasio je. Takva reorganizacija, dodao je, zahtijeva kreativnost i usklađenu predanost s drugim sveučilištima i papinskim akademskim institucijama u Rimu. Potrebno je racionalizirati resurse te znati napustiti zastarjele prakse i projekte, dajući prednost onome što može još više istaknuti misionarsku i interkulturalnu specifičnost Urbaniane.

Papa Franjo je također izrazio nadu da će to papinsko sveučilište doživjeti jačanje istraživačkih centara za različite zemljopisne i kulturne regije te bliži odnos sa sjemeništima i teološkim institutima u mjesnim Crkvama.

“Koliko su nam potrebni pastiri, koliko su nam potrebni posvećeni ljudi i laici koji znaju utjeloviti misionarski poticaj za evangelizaciju kultura i time inkulturaciju evanđelja! Te dvije stvari uvijek idu zajedno: evangelizacija kulture i inkulturacija evanđelja”, kazao je.

Pozdravljajući na kraju sudionike, Papa je zajamčio svoje molitve te tražio da i oni mole za njega.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er