CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo poziva na molitvu za sinodu kako bi Duh vodio poslanje Crkve

Sinodska skupština koja će započeti u Vatikanu 4. listopada te 97. svjetski misijski dan 22. listopada, dva su povezana događaja jer Sinoda, odnosno zajednički hod Božjega naroda, kao horizont može imati jedino poslanje. U videu koji predstavlja molitvenu nakanu za listopad, papa Franjo potiče Crkvu da moli za poseban trenutak koji se priprema živjeti u međusobnom slušanju

Moliti za Sinodu čija je tema sinodalnost – to papa Franjo traži od opće Crkve za listopad, mjesec u kojemu će se u Vatikanu održati redovna opća skupština Biskupske sinode te biti proslavljen 97. svjetski dan misija. Molitvenu je nakanu, kao svakog mjeseca, objavila Papina svjetska molitvena mreža putem videa koji će biti prikazan i tijekom pripreme ekumenskoga molitvenog bdijenja na Trgu svetog Petra u subotu, 30. rujna.

Misija je u srcu Crkve – tim riječima papa Franjo započinje poruku u videu – a misionarski poziv potiče sinodsku dinamiku kada je Crkva na sinodi. To je njegov odgovor na Isusovu zapovijed da se naviješta evanđelje. Što se tiče radova na sinodi Papa napominje:

Želim vas podsjetiti da se tu ništa ne zaključuje, nego se tu nastavlja crkveni hod. To je put kojim idemo, poput učenika iz Emausa, slušajući Gospodina koji uvijek dolazi među nas. On je Gospodin iznenađenja.

Papa nastavlja ističući važnost slušanja. Kroz molitvu i razlučivanje Duh Sveti nam pomaže ostvarivati ‘apostolat uha’, odnosno slušati Božjim ušima kako bismo mogli govoriti Božjom riječju – kaže te dodaje – Približavajući nas tako Kristovu srcu rađa se naše poslanje i glas koji nas privlači k njemu. Gospodin je taj koji nam otkriva središte poslanja, koje znači doći do svih, tražiti svakoga, primiti svakoga, uključiti svakoga, ne isključujući nikoga, piše Vatican News.

Izražavajući svoju molitvenu nakanu za ovaj mjesec papa Franjo je potaknuo:

Molimo za Crkvu, da slušanje i dijalog prihvati kao životni stil na svim razinama, dopuštajući da ju vodi snaga Duha Svetoga prema periferijama svijeta.

Poruka videa ovoga mjeseca, realiziranoga uz potporu i suradnju Papinskih misijskih djela Sjedinjenih Američkih Država i Tajništva Sinode, jest poziv da stanemo pred Gospodina u stavu slušanja i dijaloga – stoji u popratnom priopćenju koje ga opisuje. Koncept Crkve „u hodu“ i njezina misionarskoga poziva zastupljen je u izboru slika, u obliku ‘road movie’: kroz prozor automobila vide se mjesta i ljudi iz raznih zemalja – od Vatikana do Kambodže, preko Afrike, Bliskog istoka, Sjeverne Amerike – snimljenih u trenutcima svakodnevnog života. Taj automobil predstavlja upravo Crkvu; njegovo je gorivo ‘snaga Duha Svetoga’, koji ga – rečeno riječima pape Franje – treba voditi ‘prema periferijama svijeta’. Sinodalnost znači hoditi zajedno u međusobnom slušanju, a Papa pojašnjava da to slušanje neće završiti sa sinodom u listopadu. U videu Papa kao primjer daje učenike iz Emausa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er