CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo osudio spaljivanje Kur’ana

Papa Franjo razgovarao je s Al-Ittihadom u svom prvom intervjuu danom jednoj arapskoj novinskoj kući, prema novinama Ujedinjenih Arapskih Emirata. U intervjuu od 3. srpnja Papa je pohvalio vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i govorio o međuvjerskoj suradnji, izgradnji mira i svom Dokumentu o ljudskom bratstvu iz 2019.

Franjo je također komentirao prosvjedničko spaljivanje Kur’ana u Švedskoj 28. lipnja. Muslimansku svetu knjigu spalio je izbjeglica rođen u Iraku ispred džamije u Stockholmu. Incident je izazvao bijes među muslimanima diljem svijeta i doveo do napada na švedsko veleposlanstvo u Iraku od strane muslimanskih šiita. Nakon što su drugi nedavni zahtjevi za dopuštenje odbijeni zbog planova da se spale kopije Kur’ana, švedski su sudovi odlučili da prosvjede treba dopustiti na temelju slobode izražavanja, izvijestio je BBC.

“Bio sam ogorčen i zgrožen takvim djelima”, rekao je papa Franjo odgovarajući na pitanje o prošlotjednom incidentu. “Svaka knjiga koju ljudi smatraju svetom mora se poštovati iz poštovanja prema onima koji u nju vjeruju. Sloboda izražavanja nikada se ne smije koristiti kao izgovor za vrijeđanje drugih. Dopustiti da se to (da se) odbaci i osudi.”

Papin intervju je na arapskom objavio Al-Ittihad s engleskim transkriptom koji je ustupljen novinarima. Papa Franjo je u intervjuu rekao da se “budućnost međuvjerske suradnje temelji na načelu reciprociteta, poštivanja drugoga i istine”. Kazao je kako poruka svake religije treba biti ne samo prozivanje zla nego i promicanje mira: “Naša je zadaća, bez popuštanja pred pomirljivim mjerama, moliti jedni za druge, tražeći od Boga blagoslov mira i susresti se , dijalog i učvrstiti slogu u duhu suradnje i prijateljstva.”

“Naša je zadaća preobraziti vjerski osjećaj u suradnju, bratstvo, opipljiva djela dobra”, dodao je. Papa je rekao da bratstvo i briga za druge “moraju biti usmjereni na sve bez razlike”. “Ako činim dobro samo onima koji misle ili vjeruju poput mene, moja dobronamjernost je licemjerje,” rekao je, “jer dobro ne poznaje diskriminaciju niti isključivanje.” Franjo je svoj Dokument o ljudskom bratstvu, koji je potpisao 2019. u Abu Dhabiju s velikim imamom Ahmedom el-Tayebom, nazvao važnim tekstom “za miran suživot svih ljudskih bića”. „Želim reći da je dokument svjetlo koje vodi sve ljude dobre volje na putu suživota i susreta. To je putokaz za svakoga tko hrabro odluči biti mirotvorac u našem svijetu razdiranom ratom, nasiljem, mržnjom i terorom”, rekao je.

“Ljudsko bratstvo”, nastavio je, “protuotrov je koji svijet treba da se izliječi od otrova ovih rana.” Papa se također osvrnuo na mlade i navalu negativnosti, predrasuda i lažnih vijesti s kojima su danas suočeni. Rekao je da mladi moraju znati kako koristiti alate “slobode, razbora i odgovornosti”. “Sloboda je ono što razlikuje čovjeka”, rekao je Franjo. “Bog nas je stvorio slobodnima čak i da ga odbacimo. Danas više ne možemo natjerati mlade da ne razmišljaju, da postavljaju pitanja, da budu skeptični, jer pitanje je put do istine. I zato što su sloboda savjesti, sloboda uvjerenja, sloboda mišljenja i sloboda izražavanja bitne da im pomognu u rastu i učenju.”

“Ne možemo više današnju mladež, koja u rukama drži mobitele koji im omogućuju pristup bilo kakvim informacijama, tjerati u mrak, neznanje, mržnju i izolaciju”, dodao je. Papa Franjo također je govorio o razlučivanju, koje je nazvao “božjim darom” i “sposobnosti razlikovanja lažnog od istinitog”. Papa Franjo pohvalio je kuću Abrahamove obitelji u Abu Dhabiju, koja predstavlja zajedničko mjesto za bogosluženje triju abrahamskih religija – židovstva, kršćanstva i islama, prenosi CNA.

Kompleks, koji ima crkvu, sinagogu i džamiju, otvoren je ranije ove godine. “Kuća obitelji Abrahamic je mjesto za poštivanje različitosti, što je Bog htio, a ne pretvaranje različitosti u prezir ili razlog za sukob”, rekao je. “To je mjesto suživota, tolerancije i vjere. Svatko od nas može živjeti svoju vjeru poštujući tuđu vjeru i ljudsku slobodu”, dodao je. “Samo oni koji nisu sigurni u svoju vjeru žive u strahu od susreta s drugima i srljaju u sukobe. Pravi vjernik živi svoju vjeru ne osjećajući se ugroženim od drugih i bez potrebe da prijeti drugima.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er