CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Izgradimo Crkvu i društvo “otvorenih vrata”

Papa Franjo je na svetkovinu svetih Petra i Pavla, zaštitnika Rima, u vatikanskoj bazilici slavio misu tijekom koje je podijelio palij nadbiskupima metropolitima imenovanima tijekom protekle godine: “Neka budu revni pastiri koji otvaraju vrata evanđelja”.

Papa je istaknuo primjer dvojice apostola i njihova evangelizacijskoga žara potaknutoga susretom s Bogom: ‘ne’ intimnoj i utješnoj religioznosti kakvu nam predstavljaju neki pokreti; ‘ne’ duhovnosti iz dnevne sobe

“Dvojica apostola, Petar i Pavao, bili su galilejski ribar, kojega je Isus učinio ribarom ljudi, i farizejski progonitelj Crkve, kojega je milost preobrazila u evangelizatora narodâ”, istaknuo je papa Franjo u homiliji na misi koju je na današnju svetkovinu svetih Petra i Pavla predvodio u bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Sveti je Otac potaknuo vjernike da se, u svjetlu Božje riječi, nadahnu žarom apostolskih prvaka koji je obilježio njihov životni put. “U susretu s Gospodinom oni su doživjeli istinsko uskrsno iskustvo: bili su oslobođeni i pred njima su se otvorila vrata novoga života”, dodao je Sveti Otac, piše Vatican News.

Potaknuo je vjernike da se, uoči jubilarne godine, usredotoče na sliku vrata: “Jubilej će biti milosno vrijeme u kojem ćemo otvoriti Sveta vrata, kako bi svatko mogao prijeći prag tog živog svetišta, koje je Isus, i u njemu živjeti iskustvo Božje ljubavi koja oživljava nadu i obnavlja radost“, naglasio je Papa i zaključio:

Dvojica apostola, Petar i Pavao, imali su iskustvo milosti i iz prve su ruke iskusili djelovanje Boga koji im je otvorio vrata unutarnjeg zatvora, ali i pravih zatvora u koje su bili zatvoreni zbog Evanđelja. otvorio im je vrata evangelizacije, kako bi mogli iskusiti radost susreta s braćom i sestrama novonastalih zajednica i kako bi mogli svima donijeti nadu evanđelja. I mi se pripremamo otvoriti Sveta vrata ove godine. Braćo i sestre, oni koji su u prošloj godini bili imenovani nadbiskupima metropolitima danas primaju palij. U zajedništvu s Petrom i po uzoru na Krista, vrata ovcama, pozvani su biti revni pastiri koji otvaraju vrata Evanđelja i koji svojom službom doprinose izgradnji Crkve i društva otvorenih vrata.

Na kraju je Sveti Otac posebno pozdravio izaslanstvo Ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja I. na nazočnosti ovome slavlju te ih zamolio da patrijarhu prenesu izraze njegove bratske ljubavi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er