CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Bez Duha Svetoga Crkva ne može ići naprijed

U srijedu, 7. kolovoza, ponovno su, nakon ljetne stanke, u Dvorani „Pavla VI.“, započele opće audijencije s katehezama te je papa Franjo nastavio svoja promišljanja o djelu Duha Svetoga.


Prethodno zaključivši svoju katehezu o djelovanju Duha Svetoga u Stvaranju, papa Franjo usredotočio se na Novi zavjet kako bi razmotrio ulogu Duha Svetoga u Otkupljenju koje je ostvario Isus Krist.

Tako je ove srijede govorio o Duhu Svetomu i Utjelovljenju Riječi. Započeo je citatom iz Vjerovanja da je Isus „po Duhu Svetom utjelovljen od Marije Djevice i postao čovjekom“. „To je ekumenska činjenica vjere, jer svi kršćani zajedno ispovijedaju isto Vjerovanje. To se odražava u tradicionalnoj katoličkoj pobožnosti u svakodnevnom moljenju molitve Anđeo Gospodnji. Također, to pruža osnovu za usporedbu između Blažene Djevice Marije i Crkve, usporedbu koju je prihvatio Drugi vatikanski sabor: Kao što je Blažena Djevica najprije začela, a zatim rodila Krista, tako i Crkva prima Krista prihvaćanjem Riječi Božje u vjeri i sama postaje majkom. Bez prvog prihvaćanja Riječi Božje, život i propovijedanje Crkve postaje neplodno“, objasnio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je razmišljao o Marijinom pitanju pri Navještenju, „Kako je to moguće?“ „Isto pitanje postavlja i Crkva: Kako je moguće naviještati Isusa Krista i njegovo spasenje svijetu koji izgleda da traži samo dobrobit u ovom svijetu? Odgovor je, tada kao i sada, isti: ‘Primit ćete snagu Duha Svetoga’. Bez Duha Svetoga Crkva ne može ići naprijed, Crkva ne može rasti, Crkva ne može propovijedati. Ono što se kaže o Crkvi općenito, vrijedi za svakog pojedinog krštenika. Kada se nađemo u situacijama izvan naših vlastitih snaga, dobro je nastaviti svoj put s ovom utješnom mišlju“, kazao je prisjećajući se riječi anđelaMariji: „S Bogom ništa nije nemoguće“. „I ako to vjerujemo – činit ćemo čuda. Ništa nije nemoguće Bogu“, poručio je Sveti Otac.

Nakon kateheze, uputio je apel za prekid sukoba na Bliskom istoku posebno upozorivši na „izuzetno tešku i neodrživu humanitarnu situaciju u Gazi“.
Također je pozvao vjernike da se pridruže njegovoj molitvi i za „izmučenu Ukrajinu, Mianmar, Sudan: da ta stanovništva, koja su izložena tako teškoj kušnji rata, uzmognu brzo pronaći toliko željeni mir“. „Ujedinimo naše napore i molitve za uklanjanje etničke diskriminacije u regijama Pakistana i Afganistana, posebice diskriminacija žena“, dodao je na kraju Papa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er